Virág Judit múlt vasárnapi árverése kétségkívül a Csontváry-festmény köré szerveződött, a hírekben már aznap este szerepelt az új magyar aukciós rekord: Csontváry Kosztka Tivadar Traui tájkép naplemente idején című festménye 240 millió forintért kelt el (Napi Gazdaság, 2012. december 18.). Ám az anyagban ezen kívül is volt több olyan kép is, amelyik egyébként − ha nincs mellette egy ilyen rekorder − méltán nagyobb figyelmet érdemelt volna; ezt igazolja, hogy jó néhány esetben meglepően magas leütési árak születtek. A galéria közleményében arra következtetett az árverés eredményeiből, hogy a magyar műkereskedelem lassan kiheveri a gazdasági válság hatását: az aukció összforgalma 665 millió forint volt, ami még nem éri el a válság előtti szinteket, de már közelít feljük. A Virág Judit-aukciók hagyományos színhelyén, a Kongresszusi Központban telt ház volt, sok új arcot lehetett látni és nemcsak a szenzáció hozta ide őket, licitáltak is. Talán lassan színre lépnek azok az új, fiatal-középkorú gyűjtők, akikre annyira vár a szakma.

Kép: MTI

Katalógus-címlapkép volt Munkácsy Mihálynak a szakirodalomban eddig ismeretlen képe, a fára olajjal festett Szerelmi dal, amely 26 millió forintról indult és 34 millióért kelt el. Ziffer Sándor Hegyoldal tavaszi napsütésben című olajfestménye 20 millió forintról indulva 32 millió lett. Gulácsytól nem kelt el az 50 millióról indított − 2009-ben 95 millióért árverezett − A mulatt férfi és a szoborfehér asszony című festmény, de a másik Gulácsyt, a Templomkertet 24 millió forinton ütötték le, ami jó néhány licitlépcsős emelkedést jelentett. Aba-Novák Vilmos temperával festett Olasz tengerpart (Mediterrán kikötő) című képe − amelyhez nagyon hasonló szerepelt két nappal később, a Kieselbach Galéria árverésén − 22 millió forintért kelt el, 9,5 millióról indulva. A tavalyi életmű-kiállításon is látható volt Ferenczy Károly Izvora című képe, ezt kikiáltási árán, 18 millió forintért vitték el. Vaszary János Mélytengeri világ című olajfestményét és a Virágcsendéletét egyaránt 12 millió forintért adták el. Perlrott Csaba Vilmos Faluszéle 10 milliót ért meg valakinek.

A Mednyánszkyk többszörös áremelkedéseket is elértek, a Havas hegyek 8,5 millióért, az Erdei út 4,8 millióért, a Havas erdő holdfényben 2,6 millióért cserélt gazdát. Scheiber Hugó népszerűsége is töretlen, a Kék fák című pasztell 2,2 millióért ment. Kubista magyar festményből nem sok van, most a szinte egész életét Franciaországban leélő Miklós Gusztáv Kubista portréját árverezték, 8,5 millióért kelt el.
Csak nagyon ritkán fordult elő, hogy egy kép − bár volt rá licit − visszament, mert nem érte el a limitárat; ez történt például egy Rippl-Rónai-csendélettel (Mamutszőlő és nagy rózsák), amelyre 4,4 millióig volt licit, de a képet a ház visszatartotta. A sokmilliós festmények mellett kevesebb figyelem jutott a Zsolnaykra, pedig azok is szépen emelkedtek: rögtön az első tétel, egy vízililiomos váza 1900-ból 1,3 millióról 3,8 millióig, a panorámaképes Nabis kaspó 700 ezerről 2,2 millióig jutott.

Magyar aukciós toplista (millió forint)
FestőA mű címeLeütési árÉvÁrverezőház
1. Csontváry Kosztka TivadarTraui tájkép naplemente idején2402012Virág Judit Galéria
2. Csontváry Kosztka TivadarSzerelmesek találkozása (Randevú)2302006Kieselbach
3. Munkácsy MihályPoros út I.2202003Mű-Terem*
4. Csontváry Kosztka TivadarHídon átvonuló társaság1802006Mű-Terem*
5. Munkácsy MihályAlvó nagyapó1802007Virág Judit
*2007 óta Virág Judit Galéria
Forrás: Forrás: Napi-gyűjtés