A kormány megtárgyalta a konvergenciaprogram első tervezetét, ám úgy találta, hogy további egyeztetésekre van szükség a kormányzaton beül - mondta Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy a tervezet jövő szerdán, áprilisi 13-án újra napirendre kerül.

A kormány - a várakozásokkal ellentétben - nem döntött arról sem, hogy pontosan melyik minisztériumnak mennyit kell vállalnia a 250 milliárd forintos zárolásból.

A konvergenciaprogram a Széll Kálmán-terven alapszik, amelynek a célja az államadósság csökkentése, illetve az ezt célzó strukturális reformok. A cél, hogy az államadósság mértéke a GDP 65-70 százalékára csökkenjen 2014 végére - mondta Matolcsy György.

Mint ismert, a kormány Széll Kálmán-terve az idei 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányterv után jövőre 2,5, 2013-ra 2,2, majd a kormányzati ciklus utolsó évére 1,9 százalékos deficitet ír elő. A kormány célul tűzte ki az államadósság gyors leépítését is, ehhez forrásul szolgál a magánpénztárak államosításával az államhoz került pénzügyi vagyon.

Lehet adakozni az államadósság csökkentésre

Az államadósság csökkentését szolgálják a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, a munkahelyteremtés mellett - mondta Szíjjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő a kormányülést követő tájékoztatón, aki szerint ebben a "harcban" a kabinetnek szövetségesei is vannak.

A kormány mai döntésével - civil kezdeményezésre - létrehozta az "összefogás az államadósság" elleni alapot, ahová cégek és magánszemélyek befizetéseit várják. (Az alap kezdeményezője egy győri katolikus plébános, aki egymaga egymillió forinttal járulna hozzá az államadósság csökkentéséhez. )

A tervek szerint az alapba befizetett összeg egy részét a magánszemélyek számára az szja-ból, a cégek számára pedig a társasági adóból leírhatóvá tennék - mondta Szíjjártó Péter.

A konvergenciaprogram alapjául szolgáló Széll Kálmán-terv azzal kalkulál, hogy az államadósság mértéke tavalyi 80 százalék feletti szintről 2014-re 65-70 százalékra csökkentené az államadósságot. Ám ez csak az első lépés, a kormány távlati célja, hogy az GDP - arányos adósság ötven százalékra csökkenjen - ezt az új alkotmányban is rögzítenék. A terv részeként számolnak egyszeri intézkedésként a bankadó fenntartása 2013-ban, illetve társasági adó csökkentésnek elhalasztása, vagyis a korábbi tervekkel szemben 2013-2014-ben is fennmaradnak a kétkulcsos 10 illetve. 19 százalékos adókulcs - ez utóbbit az évi 500 millió forintos nyereségű cégeknek kell fizetniük.

A Széll Kálmán-terv kiadáscsökkentésekre épül, ez adja a program négyötödét 2012-ben, illetve háromnegyedét 2013-ben. A terv már az idén 550 milliárd forintos költségvetési hatással számos, míg 2013-2014-ben 900-900 milliárd forintos egyenlegjavulás várható évenként - ez teszi lehetővé az államadósság csökkentését. Matolcsy szerint az intézkedések révén a GDP potenciális növekedése elérheti a 4-6 százalékos sávot, és ez alapozza meg a munkahelyteremtést, valamint az államadósság-csökkentést.