A Kongsberg cég vezetője és Keszthelyi Gyula, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának főigazgatója kedden aláírja azt az új szerződést, amely - Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint - Magyarországnak rendkívül előnyös, hiszen csak a Magyar Honvédség számára ténylegesen szükséges mennyiségű berendezést vesszük meg. A program határidejét az eredeti 2014-ről 2018-ra tolták ki, ami változatlan ár mellett kedvezőbb költségvetési tehertételt jelent - értesült a Magyar Nemzet.

A Kongsberg rádiók beszerzéséről még az első Orbán-kormány döntött 2002-ben, az akkori (a jelenleginél közel kétszer nagyobb létszámú) honvédség igényeihez szabva - 35 milliárd forintért 9000 darab megvásárlását tervezték. A beszerzést a tervezett formában azonban a későbbi MSZP-SZDSZ kormányok nem támogatták. Az új, kipróbálatlan technológiai bázisú berendezések sokáig nem feleltek meg a hazai követelményrendszernek, beleértve a kriptográfiai (titkosítási) előírásoknak.

A rendelt mennyiséget 4000 darabra kívánták csökkenteni a kisebb haderőlétszámhoz igazodva. A 2010-es kormányváltás időszakában a Kongsberg - elsősorban az elmaradt haszon miatt - 27 millió eurós kompenzációs pert indított a Magyar kereskedelmi és Iparkamara választott bírósága előtt a HM ellen. A pert azonban a magyar fél megnyerte, ami megnyitotta az utat a szerződés módosításához.

Hencse Csaba honvédelmi miniszter nem kívánt a lapnak nyilatkozna a rádiók konkrét darabszámáról. A Kongsberg ugyanakkor vállalta, hogy 18 hónapon belül a HM Armcom cégénél rádiójavító üzemet létesít, ami magyarországi hadiipari munkahelyteremtést eredményez.  Hende szerint "néhány tucat" főről lehet szó.