A Globex Deutschland feljelentést tett a Postabank részvényügylete miatt

A Globex Holding Deutschland AG feljelentést tett, mert álláspontja szerint a Postabank jogtalanul értékesítette Hotel Rózsadomb részvényeit. A beadványában ismeretlen tetteseket vádol hűtlen kezeléssel. Információink szerint a hitelintézet vezetői visszautasítják a vádakat, álláspontjuk szerint jogszerűen érvényesítették követelésük biztosítékait.
Drávucz Péter, 2001. február 5. hétfő, 23:59
Fotó:


Nem hivatalos információink szerint a Postabank annak idején bankgaranciát vállalt a Globex-csoport számára, amely fedezetül a Hotel Rózsadomb részvényeit ajánlotta fel. A beadvány szerint a Postabank jogtalanul járt el, amikor a garancia lehívása után értékesítette a részvénycsomagot, amelynek nagyobb része a Globex-csoportot illette. Információink szerint viszont a szerződésben az állt, hogy az óvadék fejében a Postabank rendelkezik a részvények száz százalékával.
Lapunk úgy tudja, a Postabank több mint 600 millió forintnyi hitelt folyósított egy másik ügylet kapcsán a szintén Globex-érdekeltségbe tartozó Kútvölgyi Kft. részére; utóbbi fedezetül a Kútvölgyi úton lévő ingatlanjait ajánlotta fel. A Globex Holding Rt. vezérigazgató-helyettese, Vellai Györgyi kezdeményezésére azonban a társaság a Hanwha Banktól is felvett egy 540 milliós hitelt, amelynek fedezeteként szintén a Kútvölgyi Kft. ingatlanjait ajánlotta fel. A Postabank és a Globex között felmerült még egy újabb garanciaügylet is, ám erre már nem került sor, mert a Postabank a korábbi besült hitel miatt nem akart kockázatot vállalni.
A Kútvölgyi úti ingatlanok kapcsán már megtörtént a vádemelés Vellai Györgyi, továbbá Póta János, a Globex gazdasági vezérigazgató-helyettese és Maghegyi György, a Kútvölgyi Kft. ügyvezetője ellen, különösen nagy kárt okozó csalás miatt. Információink szerint más ügyben erre hamarosan sor kerülhet Vajda László, a Globex Vellaihoz hasonlóan előzetesben lévő vezérigazgatója ellen is. A Postabank jelenlegi vezetése szerint Princz Gábor annak idején felelőtlenül finanszírozta a Globex-csoportot, és a fedezetelvonás miatt a Kútvölgyi úti ingatlanok ügyében a hitelintézetnek 600 millió forint vesztesége keletkezett.
D. P.

HOZZÁSZÓLÁSOK