A jövő Zalaegerszegen épül

Az alig két héttel ezelőtt indított, mintegy 40 milliárd forintos járműipari tesztpálya fejlesztéséhez és az okosváros programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegen alakítják ki az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezetét, amelynek révén a járműiparban és az infokommunikációban is a világon vezető szerepre törekszik Magyarország - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Zalaegerszegen.
Domokos László, 2017. június 1. csütörtök, 14:18
Fotó: Napi.hu

Most írta alá azt az együttműködési megállapodást Varga Mihály a kormányzat más szereplőivel, valamint Zalaegerszeg polgármesterével, a Magyar Telekom vezetőivel és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatójával, amelynek révén Zalaegerszegen indul el az 5G mobilhálózat magyarországi kísérleti fejlesztése.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos szerint az 5G hálózat "mindannyiunk személyes életét befolyásolni fogja". A szupergyors internet elterjesztését szolgáló programok mellett - amelyek az uniós céldátum előtt két évvel, már 2018 végére megvalósulnak -, az itt működő szolgáltatóknak köszönhetően a magyar 4G hálózat már tavaly is a világ harmadik legfejlettebb hálózatának számított.

A zalaegerszegi járműipari tesztpályához és a Smart City, vagyis okosváros programhoz kapcsolódó 5G-s fejlesztés olyan adatátviteli gyorsaságot és teljesen új alkalmazási lehetőségeket kínál, amivel Magyarország a világméretű szabványosítást is befolyásolni tudja. Az a cél, hogy a 2020-as évekre a világon az első olyan országok közé tartozzon Magyarország, ahol ezt a technológiát alkalmazzák.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kormánybiztosa (képünkön) elmondta, a 2018-as költségvetésben mintegy 120 milliárd forinttal többet fordítanak a felsőoktatásra, ebből 15 milliárdos keret kutatási támogatást szolgál.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója szerint nemcsak az önvezető autók miatt fontos az infokommunikációs fejlesztés, mivel ez egy tovagyűrűző technológia lesz, s az ebből adódó gazdasági növekedést azok tudják majd kihasználni, akik az elsők lesznek. Meglátása szerint Magyarországnak a világon is egyedülálló lehetősége van az 5G-s hálózat és a járműipari tesztpálya fejlesztésében, mert ilyen elképzelések legfeljebb 6-8 helyen születtek eddig a világban - írta az MTI.

Ősszel kezdődik a közel 170 milliárd forintos beruházással megvalósuló R76-os, kétszer kétsávos "okos" gyorsforgalmi út építése Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között, érintve a sármelléki nemzetközi repülőteret - mondta Balaicz Zoltán polgármester. A Modern városok program keretében pedig logisztikai központ és konténerterminál épül a városban, kihasználva a koperi nemzetközi tengeri kikötő közelségét, az onnan Zalaegerszegre vezető nemzetközi vasúti korridort.

HOZZÁSZÓLÁSOK