A klímákat nem ilyen melegre "méretezték"

Több légkondicionáló berendezés, főleg a régebbiek lehetnek működésük határán, mivel ezeket korábban 32 Celsius fokos hőmérsékletre méretezték - értesült az InfoRádió a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkárától.
Szász Péter, 2017. augusztus 4. péntek, 13:02
Fotó: Pixabay

Az extrém melegben többszörösére nőhet a meghibásodások száma, amit a nem megfelelő karbantartás is fokozhat - mondta Várkonyi Nándor a rádiónak.

A szerelők általában ilyenkor a beütemezett karbantartások helyett a "tüzet oltanak", azonnal javítják a berendezéseket.

A meghibásodások megnövekedett száma abból is fakad, hogy elértünk a készülékek gyári méretezési paramétereinek határához, a korábban a magyar szabványban is 32 Celsius fok szerepelt.

Vannak olyan gépek, amelyek tartós használat esetén nem tudják azt a teljesítményt nyújtani, amit elvárnak tőlük. A forró napokon a karbantartás hiányosságai is visszaütnek. Sokszor a klímakarbantartás csak a beltéri egység tisztítására szorítkozik.

Előfordul az is, hogy a tulajdonos évekig nem tisztíttatja. A nagy melegben hibát okozhat a kültéri egységek kondenzátorának bepiszkolódása is.

A hűtőberendezések tisztításával, javításával foglalkozó cégeket a munkaerőhiány is sújtja, egyre több vállalkozás jelzi, hogy nehéz megbízható, rugalmas munkaerőt találni.

A klímás munka természetéből adódóan előfordul, hogy vasárnap éjszaka áll meg egy berendezés, akkor kell megszerelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.04 13:52

Itt sem érdemes a piacon található bóvlit választani.
Hadd ne mondjam melyik magyar cég volt az, amely terméke 8 év után a szeméttelepre kerülve csak a doboza volt eredeti
Egy másik 14 év után is hiba nélkül üzemel eddig a pillanatig, igaz ez nem no name kategória volt amikor vásároltuk.
A legújabb, amit a kiselejtezett helyett vettünk a negyedik szezonját csinálja. nem volt olcsó, de tökéletes műszer. Gyakorlatilag a lakászaj szintjét nem haladja meg a hangja, nem terheli meg indításkor a hálózatot, szinte észre sem veszed ha üzemel. A minőségnek ára volt ez kétségtelen!
Egyébként meg kell tanulni használni, mint mindent!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2017.08.04 13:49

@troll: Azok a berendezések trópusi időjárásra méretezettek, idehaza 28-30 fok alatt nem, vagy gazdaságtalanul működnek. Az európában forgalmazott berendezések nem bírják tartósan a 40 fok körüli külső hőmérsékletet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.08.04 13:39

az arab félszigeten ez a 36-38 fok egy kellemes tavaszi időnek számít, ilyenkor nyáron 45-50 között van a hőmérséklet, mégis kitünően működnek a klímák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html