A távközlési szektorra kivetett különadó szabálya a nettó árbevételt teszi az adó alapjává, ebből csak minimális tételeket lehet levonni, a költségek nagy részét pedig egyáltalán nem. Az adót ráadásul sávosan kell megfizetni.

Emellett, míg a távközlési adót eddig a telefonszolgáltatók fizették, a hívások és az előfizetőszámok után, addig az új típusú különadót fizető vállalkozások köre szélesebb, mert kiterjed az internetszolgáltatókra is.

Mindenki sokat fizethet

Voltak ugyan veszteséges telekommunikációs cégek 2020-ban , viszont ha ezek magas forgalom mellett jöttek össze – mondjuk a költségek is magasak voltak –, akkor hiába a veszteségek, az adófizetési kötelezettség számukra is nagyon magas lesz - állapította meg Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere.

Az adó legfontosabb címzettjei a három nagy telefon- és internetszolgáltató. Az egyik nagy szolgáltatónál tavaly majdnem 284 milliárd forint nettó árbevétel mellett 1,3 milliárd forint veszteség keletkezett (ennek ellenére komoly adókötelezettsége lehet a cégnek).

Voltak nyereséges szolgáltatók is, egy másik szolgáltató majdnem 200 milliárd árbevétel mellett ért el 20 milliárd forint adózott eredményt, de még ebből is nagyot hasítana a különadó, amely az 1-50 milliárd forint közötti rész 1 százaléka, az 50-100 milliárd közötti rész 3 százaléka, a százmilliárdot meghaladó résznek pedig a 7 százaléka, ami ennél a szolgáltatónál akár kilencmilliárd forint is lehet.

A nyereség felét is elviheti az új különadó

A GKI Zrt. jelentése szerint a telekommunikáció ugyan jövedelmező szektornak számít, ugyanakkor az árbevétel-arányos adózott eredmények listáján ez csak a 15. helyre volt elég.

A rendelet viszonylag alacsonyan húzza meg az árbevételi küszöbhatárt: egymilliárd forint magas árbevétel ugyan, de távközlési szolgáltatásokkal általában nem kisvállalkozások foglalkoznak, így az adó nehéz terhet róhat a kisebb cégekre is, és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén.

Mivel az adó a nettó árbevételt érinti – azaz minden előfizetőktől beszedett forint után növekszik az adóteher a költségektől függetlenül, – így könnyen elképzelhető, hogy a szolgáltatók – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek. Még komoly, az árbevétel 10 százalékának megfelelő nyereség esetén is a nyereség felét teheti ki az új különadó - tette hozzá Niveus Consulting Group szakértője

A távközlési szolgáltatók általános szerződési feltételei sokszor lehetőséget adnak az egyoldalú áremelésre, ennek megfelelően – tekintettel az inflációra, az azt kísérő bérnövekedésre, valamint a különadókra – várhatóan jelentősebb áremelésre lehet készülni a szektorban.