Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója kedden hozta nyilvánosságra a vállalat új nonprofit kezdeményezését, miszerint a cég 20 ezer afgán menekültnek szeretne ingyenes szálláshelyet biztosítani – írja az NBC News.

Az Egyesült Államok hétfőn közölte, hogy az elmúlt napokban nagyjából 48 ezer embert evakuált Afganisztánból, miközben még mindig ezrével igyekeznek elhagyni az országot azok, akik a jelenleg hatalmon lévő tálibok fegyveres megtorlásától tartanak.

A kabuli repülőtér jelenti a legfőbb kijáratot, ahol hatalmas tömegek gyűlnek össze nap mint nap az elviselhetetlen hőségben. Mivel a tálibok augusztus 31-ig szabtak határidőt a légi közlekedésre, sokan félnek attól, hogy nem fognak tudni időben felszállni a gépekre.

Kevés részlet derült ki

A menekülteket az Airbnb platformján felsorolt ingatlanokban szállásolnák el, tartózkodásuk költségeit pedig az oldal finanszírozza - közölte Chesky a Twitteren. Ugyanakkor továbbra sem tudni, hogy mennyi időre adnak szálláshelyet, valamint a programra fordított összeg sem derült ki. 

Szakértők szerint az Egyesült Államok idén részben azért fogadott be lassabban menekülteket, mert a korábbi Trump-kormányzat felszámolta az áttelepítési programot. A Pentagon szerint az USA 22 ezer afgán menekült befogadására képes, bár hozzáteszik, hogy ez a szám „bővülhet” – írja az Independent.

Az afgán menekültek kijuttatása, valamint áttelepítése az Egyesült Államokba és más országokba korunk legnagyobb humanitárius válsága

– mondta Chesky. A vállalat reméli, hogy a lépésük más cégeket és vezetőket is arra ösztönöz, hogy segítsenek a bajba jutott afgán menekülteken. 

Nem az első eset, hogy segítenek

A különböző üzleti és tevékenységi körökhöz tartozó vállalatok gyakran hoznak olyan döntéseket nagyobb válságok idején, amivel támogatásukat tudják kifejezni az áldozatoknak. A mostani helyzet is remek lehetőséget nyújt arra, hogy a szervezet imázsának építése közben valóban jótékony ötletekkel álljanak elő. 

Az online szállásplatform egyébként gyakran tesz olyan ajánlatokat, amivel vészhelyzet esetén fedezi a szállásköltségeket, állításaik szerint az oldalon 2012 óta már 75 ezer ember talált ideiglenes lakhelyet válságidőszakban. Korábban hasonló programokat kezdeményeztek hurrikánok, erdőtüzek és fegyveres tömegbalesetek miatt menekülésre kényszerült embereknek, legutóbb pedig a világjárvány idején segítettek szállást és eszközöket biztosítani egészségügyi dolgozóknak. 

A saját nonprofit szervezetével (Airbnb.org) közösen olyan házigazdákkal kötné össze a menekülteket, akik díjmentesen vagy kedvezményes áron fogják kínálni otthonaikat. Emellett a vállalat adományozói köre nagyszabású gyűjtéseket folytat – melynek összege a múlt héten került különböző letelepedési ügynökségekhez –, valamint olyan kormányzati szervekkel dolgoznak együtt, amelyek kapcsolatban állnak a szállást kereső afgánokkal, ezáltal bárhonnan gyorsan lehet hozzáférni a szolgáltatáshoz.