Az elmúlt hónapokban minden a mesterséges intelligenciáról szólt, a szoftverek folyamatos fejlődése pedig az életünk minden területére hatással van.

A technológia térhódításával ma már teljesen természetes, hogy komolyabb szövegek megírásához, vagy épp önéletrajzunk összeállításához a ChatGPT, vagy valamilyen egyéb szoftver segítségét vesszük igénybe.

Ám egészen más megvilágításba kerül a mesterséges intelligencia kérdése, ha arra komoly döntések meghozatalát is rábízzák.

 

Jönnek a virtuális asszisztensek, a robotok 

A cégek 15 százaléka már használ mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat, és minden ötödik tervezi ilyen szoftver bevezetését a hatékonyság növelése érdekében. A válaszadók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy még sosem használt, míg negyedük nem tudja, hogy használt-e már MI alapú megoldást. Bővebben>>>

Elkerülhető a gépi irányítás?

Munkáltatói oldalról hatalmas könnyebbséget jelent a felvételi eljárás teljes automatizálása, ugyanakkor a módszer számtalan kérdést felvet.

A témában a világ egyik legnépszerűbb önéletrajz-készítő szolgáltatása, a Resume Builder készített átfogó felmérést.

  • A megkérdezett HR-esek közel fele azt mondta, jövőre már az MI segítségével toboroznak munkaerőt.
  • Mintegy 15 százalékuk azt tervezi, teljes mértékben a választott programra bízzák a procedúrát.

 

Ez azt jelenti, hogy 2024-ben már nagyjából minden hetedik állásinterjún kizárólag gépekkel kerülünk majd kapcsolatba és a végső döntést is az algoritmusok hozzák meg.

Nőtt a munkanélküliség Magyarországon, nem két nap itthon jó állást találni

Enyhén nőtt a munkanélküliek száma, miközben új állást az utóbbi hónapokban hosszú keresgélés, legalább kilenc hónap után találtak a szerencsések. Bővebben>>>

Milyen érzés, ha egy gép teszi fel az interjúkérdéseket?

Ez egyszerre tűnhet ijesztőnek és egyben óriási lehetőségnek is, hiszen vitathatatlan, hogy megvan a maga előnye az emberi tényező mellőzésének – írja a szoftverpremium.hu.

Így ugyanis garantáltan előítéletektől mentes, objektív elbeszélgetésre kerül majd sor, ám ez sokak számára inkább problémát jelent majd.

Míg egy ember a legapróbb rezdüléseinket is figyeli, addig a mesterséges intelligencia jól behatárolt algoritmusok alapján jut el az adott végkövetkeztetésre.

A legnagyobb dilemmát pedig az okozza, miszerint álláskeresőként vajon nyerünk, vagy veszítünk a technológia megjelenésével.

Az azonban kétségtelen, hogy az életünk gyökeresen megváltozik a következő években, hiszen az MI térhódítása megállíthatatlannak tűnik.