Több tucat androidos alkalmazást irtottak ki a telefonokról

A White Ops kutatói több olyan androidos appot azonosítottak a Google Play Store-on, amelyek hirdetésekkel tették szinte használhatatlanná a felhasználók okostelefonjait. Az alkalmazásokat törölték.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 4. péntek, 13:44
Fotó: Getty Images

A Terracotta malware-t tartalmazó androidos applikációkat azonosítottak, amelyek 2020 júniusában egyetlen hét alatt több, mint 2 milliárd hamis reklám kattintást generáltak, körülbelül 65 000 fertőzött eszköz segítségével. A felhasználókat úgy bírták a programok telepítésére, hogy ingyenes terméket vagy kupont ígértek a számukra hirdetésben, de ezek soha nem érkeztek meg.

Cserébe a fertőzött eszközökön az alkalmazások egy hamis böngésző segítségével reklámokat töltöttek be és ezeken automatizált módon valós felhasználói interakciót imitáló kattintásokat generáltak.

A Google gyorsan reagált és eltávolította az adware-t tartalmazó appokat az alkalmazásboltból, valamint a már telepített káros appokat letiltotta a felhasználók eszközein. Az érintett alkalmazások listája itt érhető el - írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a Security Affairs alapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK