Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járványt kihasználó csalók miatt a héten figyelmeztette az előfizetőit és az internetezőket az Avast nemzetközi internetbiztonsági cég, A hétvégén újra megtette, ez pedig arra utal, hogy sokan igyekeznek átverni az embereket.

Avast / Buksza blog

A társaság részletes összefoglalójából kiderül, hogy melyek a leggyakoribb forgatókönyvek.

  • A csalók egyik megoldása: a hivatalosnak tűnő e-mailben ígérnek vakcinát az érintetteknek, akiktől egy adatlapon kérik a személyes és banki adataikat. Utóbbiakat a csalók elteszik, vakcinaküldésről pedig szó sincs.
  • Vannak bűnözők, akik konkrétan koronavírus elleni vakcinát árulnak, beszedik a pénzt és oltást nem küldenek. Köztük vannak, akik egy egészségügyi intézmény nevében ígérnek pénzért oltást vagy tesztet, de valójában ők is csak a pénzre hajtanak, nem adnak vakcinát és tesztet sem, egyszerűen eltűnnek a pénz átutalása után.
Avast / Buksza blog

Az Avast azt kéri az internetezőktől, ha gyanús megkereséssel találkoznak, akkor érdemes négy alapkérdésre adott válasz alapján könnyen kiderülhet, hogy átverésről van szó.

Gyanúra adhat okot, ha túl jó ajánlat érkezik. Az is csalásra utal, ha valaki a "semmiből" kap megkeresést, azaz nem adott engedélyt korábban erre. Ahogy az is, ha személyes és banki adatokat, valamint pénzt vagy átutalást kérnek az idegenek.