Az Invitel-csoportnak két zászlóshajója van, a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt. és a vállalati it és telco piacon tevékenykedő Invitech Megoldások Zrt. A csoport anyavállalata a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) jelenleg a Mid Europa Partners (MEP) és számos egyéb pénzügyi befektető tulajdona.

A vevő egy 430 millió dolláros private equity alap, a China-CEE Fund, amelynek a CEE Equity Partners a befektetési tanácsadója. Az alap a közép-kelet európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg összesen 9 befektetése van. A 2014 végén megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.

Az Invitel-csoport éves konszolidált árbevétele mintegy 45 milliárd forint, EBITDA-ja 14 milliárd forint. A felek mintegy 63 milliárd forint nettó vállalati értékben állapodtak meg. Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben - a szükséges versenyhatósági és részvényesi jóváhagyásokat követően - történhet meg.

Az Invitel-csoport, a hazai telekommunikációs piac egyik meghatározó szereplője, kitűnően illeszkedik konzervatív, de jó megtérülést célzó stratégiánkba - mondta Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója. Az Invitel elmúlt években követett üzletpolitikája igen sikeres - optikai fejlesztések a lakossági szegmensben, konvergált informatikai és telekommunikációs megoldások a vállalati piacon. Támogatjuk a cégcsoport menedzsmentjét üzleti céljaik teljesítésében.

A csoport vezetését David Blunck látja el. Köszönöm a támogatást, amit eddig a Mid Europa Partners-től kaptunk. A menedzsment és csapat örömmel veszi, hogy egy új befektető bizalmat szavazott a csoport piaci eredményeinek, akivel közösen fogunk dolgozni azért, hogy Magyarország távközlési és IT infrastruktúrája továbbfejlődjön és ügyfeleink még jobb kiszolgálást kapjanak - mondta a vezérigazgató.