G7: túlárazva juthatott a magyar állam a Telenor negyedéhez

Több mint százmilliárd forintért vette meg az állam a Telenor negyedét - írja a G7 az Antenna Hungária (AH) Zrt. éves beszámolója nyomán.
Szász Péter, 2020. október 21. szerda, 12:30
Fotó: Getty Images

Az állami cég 101,16 milliárd forintért vásárolta meg tavaly ősszel a TMT Hungary B.V. nevű társaság 25 százalékos tulajdonhányadát. Ez az a vállalat, amely kézben tartja a magyar Telenort, illetve a csoport ingatlanos cégét, a Telenor Real Estate Hungary Zrt-t.

A tranzakciót részben tőkeemelésből, részben hitelből finanszírozta a vállalat. A magyar állam tőkesoron 55 milliárd forintot tolt a cégbe, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig közel 46 milliárd forint éven belül lejáró hitellel támogatta meg az ügyletet - olvasható a portálon.

Már régóta meg szerették volna venni

Már 2017 végén pletykáltak arról a piacon, hogy a névadó norvég anyacég megválna magyar érdekeltségétől, és a lehetséges vevők között Mészáros Lőrinc neve, illetve a magyar állam is felmerült. A norvégok végül 2018 elején nem csak a magyar, hanem a bolgár, a szerb és a montenegrói leányokat is eladták, tehát a teljes régiós érdekeltségtől megváltak, méghozzá egyben, összesen 2,8 milliárd euróért.

Ez egy magyar befektetőnek túl nagy falat lett volna, ennek megfelelően nem is magyar volt a vevő: a csoportot a leggazdagabb cseh üzletember Petr Kellner szerezte meg.

A mostani százmilliárdos vételár, amely 25 százalékos részesedést jelent, 44 százalékot jelentett volna akkor, amikor a cseh vállalkozó vette meg a részvényeket.

A G7 számításai szerint a cég nem is ér annyit, mint amennyit az állam fizetett a 25 százalékért. Becslésük szerint 83 milliárd forint lett volna reális ár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.10.21 13:12

venni nagyon tud a főnök
fingja nincs semmiről

a B.Bankot is azért vették meg
mert nem hitték el, hogy van normális
bank is > ahol már nincs csalás, lopás
( nyilván mindenki magából indul ki )
így a nyakukon is maradt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html