DNS-készlet nagy része két szülőtől származik, és csak körülbelül 0,1 százaléka egy harmadik embertől, egy női donortól.

A BBC cikkéből megismerhető a technológia célja is:

így próbálják megelőzni, hogy a gyerekek gyógyíthatatlan, mitokondriális betegségekkel szülessenek.

A mitokondriumok olyan sejtalkotók, amelyek fő feladata a sejtek energiaháztartásának biztosítása. A hibás mitokondriumok nem képesek ellátni a szervezetet energiával, így agykárosodás, izomsorvadás, szívelégtelenség vagy vakság lehet a vége, akár órákkal a születés után. Ezek a hibás mitokondriumok csak az anyától öröklődnek, ezért van a megelőzéshez szükség egy donor DNS-ére is. Utóbbi csak a hatékonyan működő mitokondriumok előállítása szempontjából fontos, más tulajdonságokat nem befolyásol, a későbbi külsőt sem.

Az első ilyen technikával született született gyerek 2016-ban, az Egyesült Államokban jött világra.

Robin Lovell-Badge professzor, a Francis Crick Kutatóintézet munkatársa elmondta:

Érdekes lesz megtudni, hogy a mitokondriumpótló terápiás technika gyakorlati szinten mennyire működött, a csecsemők valóban mentesülnek-e a mitokondriális betegségektől, és hogy fennáll-e annak a kockázata, hogy később, életük során problémák alakulnak ki náluk"

 

Technikailag ugyanis fennáll a "reverzió" kockázata, amikor az átvitt hibás mitokondriumok száma növekedhet, és ugyanúgy betegséget okozhatnak.