Évente 174 kilogramm kidobott élelmiszer jut minden EU-s állampolgárra, mindeközben egyre több az egyszemélyes háztartás Európa-szerte, 2010 és 2020 között ötödével választották többen az egyedül élő életmódot – írja közleményében az LG. Magyarországon a teljes lakosság harmada él egyedül, a kontinensen Svédországban a legmagasabb ez az arány.

Minél kevesebb ember lakik egy háztartásban, annál nagyobb a környezetre rótt teher: az elektromos nagygépek használata miatt az egyszemélyes háztartások energiafogyasztása egy főre vetítve magasabb és nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár. Az LG az egyedül élőknek gyűjtött össze néhány hasznos tippeket az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

Amellett, hogy minél energiatakarékosabb berendezést válasszunk magunknak, érdemes odafigyelnünk a részletekre is. Néhány modern mosógép a ruha mennyiségéhez igazítva állítják be a mosási ciklus hosszát, a legújabb darabokban pedig mesterséges intelligencia vizsgálja a ruha szövetösszetételét, a dobmozgást pedig úgy alakítja, minél jobban kímélje a ruhákat, amik így tovább használhatók.

A mosogatógépeket viszont érdemes teljesen megpakolni, mielőtt elindítjuk azokat: a gőzzel működő készülékeknek már nem okoznak gondot az edényre száradt szennyeződések sem.

Az élelmiszerpazarlás ellen pedig úgy tehetünk az LG szerint, hogy olyan hűtőszekrényt választunk, ami hosszú időn keresztül képes egyenletes belső hőmérsékletet biztosítani. A modern hűtőkben a páratartalom is szabályozható, erre is érdemes lehet odafigyelni.