Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincsenek teljesen meggyőződve a szakértők arról, hogy valamely hálózati berendezés gyártó vállalat, mint például a Huawei képes-e egyáltalán minden látható nyom nélkül nyitva hagyni egy hátsó bejáratot állami hírszerző szervezetek számára a forgalmazott adatok megszerzéséhez.

Az Egyesült Államok mindenesetre meg van győződve róla, hogy ez lehetséges. Az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumok azt mutatják, hogy amerikai hálózati berendezés gyártó vállalatok berendezéseinél volt már példa az adatfolyamot leágaztató átalakításokra - írja az MTI.

Német szakértők viszont legalábbis "problémásnak" tartják, hogy ilyesmire sor kerülhetne. "Minden hálózati berendezést a lehető legalaposabb módon vizsgálunk át üzemi körülmények között mielőtt használatba kerülhetnének" - jelentette ki Thomas Tschersich, a Deutsche Telekom kiberbiztonsági igazgatója a WELT-nek adott interjúban. Folyamatosan megfigyeljük az eszközök adatforgalmazását, és amennyiben "furcsaságokat" tapasztalunk, a szóban forgó készülék a vizsgálatok megnyugtató lezárásáig nem kerülhet használatba.

Ilyen előfeltételek mellett legalábbis kétséges, hogy az alkalmazott hálózati berendezések adatokat tudnának mások felé átirányítani - mondta. A berendezések vizsgálatát a Deutsche Telekom saját bonni biztonságtechnikai laborjában végzi el - mondta. A szúrópróba szerűen kiválasztott készülékeket darabjaira bontják, a legutolsó alkatrészeit is bevizsgálják, sőt, még az integrált áramkörök tokozását is megbontják és mikroszkóp alatt vizsgálják meg azok belső felépítését. Sem a Telekom, sem az illetékes szövetségi biztonságtechnikai hatóság, a Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik nem talált még hálózati berendezésgyártó vállalatok termékeinél aggodalomra okot adó jelet - mondta. Az 5G mobil szolgáltatás kiépítéséhez ráadásul a Telekomnak nem áll szándékában egyetlen hálózati berendezésgyártó vállalat technológiájára támaszkodni, hanem kevert infrastruktúrát tervez kiépíteni a Huawei, az Ericsson, a Nokia és a Cisco bevonásával.

A Telekom legalábbis aggályosnak tartja a Huawei kizárását a versenyből. "Tekintettel az 5G hálózat kiépítésének a sürgető igényére, Németország nagyon nem tenné jól, ha kihagyna egy ilyen nagy kapacitással rendelkező beszállítót a versenyből" - figyelmeztetett Thomas Tschersich.