Különböző termékeket, így maszkokat kínáló spameket találtak - mondta Tatjana Serbakova, a Kaspersky senior webtartalom elemzője elmondta.

Felbukkantak csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel. A legutóbbi spam akció során a Egészségügyi Világszervezetet (World Health Organization, WHO)  utánzó emailek tűntek fel, ami jól mutatja, hogy a kiberbűnözők felismerték és ki akarják használni, hogy az Egészségügyi Világszervezetet a koronavírusról szóló megbízható információk forrásaként tartják számon.

A felhasználók e-maileket kapnak állítólag a WHO-tól, amelyek a koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek tartalmat. Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, egy adathalász weboldalra kerül, és személyes adatok megosztását kérik tőle, ami végül kiberbűnözők kezébe kerül. Ez a csalás sokkal valóságosabbnak tűnik, mint a korábban megismert Világbanktól vagy IMF-től érkező támogatásokat ígérő e-mailek.

Biztonságuk érdekében azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy alaposan tanulmányozzák az emailek tartalmát és csak megbízható források esetén vegyék komolyan a levelet. Ha a vírus elleni vakcinát ajánlanak vagy valami mágikus védekezési módszert, akkor az valószínűleg kiberbűnözőktől érkezett.

Ez különösen igaz akkor, ha a levél feladója arra kéri, hogy kattintson egy linkre és ossza meg személyes adatait, vagy éppen nyisson ki egy mellékletet. Mindig duplán ellenőrizze a feladó email címét, mert a csalók gyakran ingyenes levélküldő szolgáltatást használnak, vagy közük sincs az általuk említett szervezethez.