Jól sikerült az SAP első negyedéve a járvány ellenére

Az új koronavírus-járvány által okozott nehézségek dacára jelentős nyereséget termelt Európa legnagyobb szoftvergyártó vállalat, a német SAP az első negyedévben.
Domokos László, 2020. április 21. kedd, 12:20
Fotó: Getty Images

A nemzetközi számviteli szabványokon (IFRS) alapuló beszámoló adatai szerint az SAP - piaci tőkeértéke alapján Európa legnagyobb technológiai vállalata - 6 milliárd 521 millió euró bevételt ért el január-márciusban, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - írta az MTI.

Működési eredménye 1 milliárd 210 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 136 millió eurós veszteséggel. A vállalat adózás utáni nyeresége 811 millió euróra rúgott, míg egy évvel korábban 108 millió eurós veszteséget könyvelt el. Az egy részvényre jutó nyereség 68 eurócent lett, míg a tavalyi első negyedévben 10 cent volt a részvényenkénti veszteség.

Tavaly január-márciusban 17 év után először volt veszteséges az SAP, ami alapvetően abból adódott, hogy a szerkezeti átalakítás egyszeri költségei 886 millió eurót vittek el a nyereségből.

A valós helyzetet jobban tükröző, non-IFRS számítás szerint a bevételek 7 százalékkal 6 milliárd 522 millió euróra nőttek. Az üzemi eredmény 1 százalékkal 1 milliárd 482 millió euróra emelkedett, az adózott eredmény pedig 6 százalékkal 1 milliárd 15 millió euróra csúszott le.

Az idei első negyedévben is kiemelkedő növekedést produkált a felhőalapú szolgáltatások üzletága, amelynek bevétele a non-IFRS számítás szerint 27 százalékkal 2 milliárd 12 millió euróra emelkedett. Változatlan árfolyammal számolva a növekedés üteme 25 százalék volt.

Az SAP azt is közölte, hogy hat hónap elteltével megszüntetik a vállalat duális vezetését, mivel a járvány által okozott példátlan válságban biztosítani kell az erős és egyértelmű vezetői felelősségvállalást. Miután Bill McDermott tavaly októberben váratlanul lemondott az SAP vezérigazgatói tisztségéről, feladatait két igazgatósági tag, Jennifer Morgan és Christian Klein vette át, ők társ-vezérigazgatói tisztségben tevékenykedtek. Április 30-i hatállyal Jennifer Morgan távozik a vállalattól, és Christian Klein lesz a vezérigazgató.

Az SAP 2,24 százalékos mínuszban, 110,68 eurós árfolyamon nyitott a frankfurti tőzsdén, délelőtt 11 óra körül 1,94 százalékos veszteségben jegyezték. Az egy évvel ezelőtti árfolyamához képest hétfő este 12,67 százalékos nyereségben zárt a részvény.

HOZZÁSZÓLÁSOK