Kínai hackerek állítólag több százezer emailszerverhez fértek hozzá, és a szakértők szerint minden szerver egy-egy amerikai cég vagy szervezet levelezését bonyolította le. A korábban ismeretlennek számító Hafnium névre hallgató hackercsoport többek között kutatóközpontok, ügyvédi cégek, oktatási intézmények és civil szervezetek emailjeit is feltörték - idézi a portál Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő bejegyzését.

A támadások január 6-án, a washingtoni Capitolium ostroma után egy nappal történtek, majd március elejére még több támadásba kezdtek a Microsoft Exchange Server nevű emailszolgáltatás ellen. A cég azt kéri, hogy frissítsék a legújabb változatra a klienst, mivel a korábbi verziókban volt olyan biztonsági hiba, amin keresztül hozzájuthatnak a levelezésekhez a kiberbűnözők.

Krebs állítja, hogy az általa ismert adatok alapján nem jó a helyzet, sok rendőrkapitányság, tűzoltóság, bank és közintézmény rendszeréhez fértek hozzá a támadók.

A járvány alatti zavaros időszakban nagyon megnőtt a kibertámadások száma, a SITA nevű légitársaságokat kiszolgáló cég rendszerét is feltörték, így jutva több százezer ember utasadataihoz.