Nagy a baj az európai légtérben - Ferihegyen is sok a késés

A légi közlekedést irányító, átfogó európai rendszer hibája miatt az Európán belüli keddi repülőjáratok felénél jelentős késésekre lehet számítani - közölte a brüsszeli központú európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) kedden.
Domokos László, 2018. április 3. kedd, 17:50
Fotó: Shutterstock

A tájékoztatása szerint a rendszer hibája a mintegy 29 500 európai repülőjárat felénél okozhat késéseket. A meghibásodás biztonsági kockázatokat nem jelent.

Hasonló technikai hiba korábban nem fordult elő, a hibát azonosították, elhárítása a kedd esti órákra várható. Ez idő alatt egy teljes mértékben biztonságos működésű tartalékprogrammal oldják meg a járatok szervezetését - közölte az Eurocontrol.

Több európai repülőtér - egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam - késékről és járataik újratervezéséről adtak hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közleménye szerint az induló járatok számát óránként tízre korlátozták.

A korlátozás jelenleg óránként hét járat indítását teszi lehetővé Budapesten, az érkező járatoknál is komoly késésekre kell számítani - írta Hardy Mihály, a Budapest Aiport kommunikációs igazgatója az MTI-hez is eljuttatott közleményében. Az igazgató azt kérte az utasoktól, hogy a konkrét járatok ügyében a légitársaságoktól kérjenek tájékoztatást.

Az Eurocontrolt 1963-ban alapították, feladatai között szerepel az európai légi forgalom egyenletessé tétele, valamint a légitársaságoktól beszedni a navigációs szolgáltatások díját, majd azokat elosztani a tagállamok között teljesítménytől függően.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK