"Tájékoztatjuk a tisztelt lakosokat és az együttműködő partnereinket, hogy a NNK soha nem kéri ügyfeleit arra, hogy elektronikus levélben adják meg a személyes és bankkártya adataikat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által nyújtott bizonyos szolgáltatások díjait lehetőségük van ugyanakkor az ügyfeleknek elektronikus úton megfizetni, de ebben az esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ a NISZ Zrt. által szolgáltatott Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszert veszi igénybe az irányadó jogszabályoknak megfelelő  biztonsági előírásokat is figyelembe véve" - írja közleményében a Müller Cecília tisztifőorvos vezette szervezet.

Az elmúlt napokban ugyanis a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet emiatt riasztást adott ki, mivel az NNK arculati elemeit felhasználó, megtévesztő adathalász leveleket küldtek ki. A titkosszolgálathoz is több bejelentés érkezett, mivel a csalók a címzettet személyes és bankkártya adatai megadására szólítják fel a levében található adathalász hivatkozás felhasználásával.

Kép: Napi.hu

Az eddig keletkezett információk alapján az alábbi indikátorokat határozták meg:

  • IP Address: 185.81.157.40
  • Subject: szociális segítség
  • URL: https://covid-19[.]redpetals[.]co[.]za/
  • URL: https://ruoungoaidangcap[.]com/blog

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet ezen indikátorok védelmi eszközökön történő beállítását és a munkatársak mielőbbi tájékoztatását javasolja.

A kijárási korlátozások alatt a koronavírusra rárepülő csalók miatt az MNB is figyelmeztetést adott ki.