A Szojuz MS-23, amely pénteken szállt fel a kazahsztáni Bajkonour űrközpontból, hogy visszahozza Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz, valamint Francisco Rubio amerikai űrhajóst.

Mindhármuknak eredetileg márciusban kellett volna befejezniük küldetésüket. Két hónappal ezelőtt azonban szivárogni kezdett Szojuz MS-22-es kapszulájuk hűtőrendszere.

Két napnyi, 33 Föld körüli keringés után a Szojuz MSz-23 magyar idő szerint vasárnap 01:58-kor automata üzemmódban sikeresen dokkolt az orosz szegmens Poiszk moduljához. A Szojuz automatikus dokkolását a moszkvai Koroljov Küldetésirányító Központ és az ISS kozmonautái irányították. Az űrhajó csaknem 430 kilogramm rakományt szállított, beleértve orvosi eszközöket, az állomás karbantartási és légköri szabályozás eszközeit, vizet, kutatási eszközöket, valamint a szállítandó élelmiszerkészlet háromszorosát. A Szojuz MSz-23 Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin kozmonautát, és Frank Rubio NASA űrhajóst szeptemberben szállítja vissza a Földre.

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz főigazgatója is megerősítette, hogy minden normálisan ment, a dokkolás sikeres volt.

Egyúttal bejelentette, hogy a Nauka többcélú laboratóriumi modul további felszerelésére irányuló űrséták április-májusban újraindulnak - írja a spacejunkie.

A december 15-én megsérült Szojuz MSz-22-t rövidített séma szerint március végén tervezik visszahozni a Földre, melynek hagyományos módon csak a visszatérő kabinja fog megérkezni. Mindezek előtt kiszedik belőle az üléseket és a szkafandereket, majd a Szojuz MSz-23-ba kerülnek. A visszaérkezés során a kabin magasabb hőviszonyoknak lesz kitéve, ezért a Roszkoszmosz szakemberei felügyelni fogják a rendszereit és a hőmérsékletét, hogy minél több hasznos információhoz jussanak.