Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Először még munkát is ajánlottak annak a hackernek, aki 2017 tavaszán figyelt fel egy szokatlan IP-címre a Magyar Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójában, amivel rendszergazdai jelszót is szerezhettek volna rosszindulatú hackerek. Az akkor főiskolás programozó azután, hogy jelezte a hibát, bent volt a Telekom szakembereivel egyeztetve, majd otthon újabb hátsókapuk után kezdett kutatni. Ekkor viszont egyik reggel a rendőrség érkezett ki hozzá, hogy betört a szolgáltató rendszerébe.

Az ügyészség 8 éves, letöltendő börtönbüntetést kért a férfira, mert szerintük veszélyes a társadalomra, illetve vádalkut is ajánlottak neki: 2 év börtönt 4 évre felfüggesztve, ha bűnösnek vallja magát. Ezt a hacker nem fogadta el, a tárgyalás végén pedig bűnösnek találták, de csak pénzbüntetésre ítélték - írja a 444.

A férfit a Társaság a Szabadságjogokért képviselte a bíróságon. Az ítélet után ügyvédje, Hüttl Tivadar azt mondta a csütörtöki, 600 ezer forintos büntetésről szóló első fokú ítélet után, hogy "a bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus hackerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk".