Az állami cég 101,16 milliárd forintért vásárolta meg tavaly ősszel a TMT Hungary B.V. nevű társaság 25 százalékos tulajdonhányadát. Ez az a vállalat, amely kézben tartja a magyar Telenort, illetve a csoport ingatlanos cégét, a Telenor Real Estate Hungary Zrt-t.

A tranzakciót részben tőkeemelésből, részben hitelből finanszírozta a vállalat. A magyar állam tőkesoron 55 milliárd forintot tolt a cégbe, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig közel 46 milliárd forint éven belül lejáró hitellel támogatta meg az ügyletet - olvasható a portálon.

Már régóta meg szerették volna venni

Már 2017 végén pletykáltak arról a piacon, hogy a névadó norvég anyacég megválna magyar érdekeltségétől, és a lehetséges vevők között Mészáros Lőrinc neve, illetve a magyar állam is felmerült. A norvégok végül 2018 elején nem csak a magyar, hanem a bolgár, a szerb és a montenegrói leányokat is eladták, tehát a teljes régiós érdekeltségtől megváltak, méghozzá egyben, összesen 2,8 milliárd euróért.

Ez egy magyar befektetőnek túl nagy falat lett volna, ennek megfelelően nem is magyar volt a vevő: a csoportot a leggazdagabb cseh üzletember Petr Kellner szerezte meg.

A mostani százmilliárdos vételár, amely 25 százalékos részesedést jelent, 44 százalékot jelentett volna akkor, amikor a cseh vállalkozó vette meg a részvényeket.

A G7 számításai szerint a cég nem is ér annyit, mint amennyit az állam fizetett a 25 százalékért. Becslésük szerint 83 milliárd forint lett volna reális ár.