Az SAP Hungary Kft. tavaly nagyon jó évet zárt, 2010 óta 12-13 milliárd árbevételről folyamatos növekedéssel elérte a 28,5 milliárd forintos szintet, ami 20 százalékkal több, mint az előző évi. Ez a magyar gazdaság növekedéséhez mérten is nagyon komoly eredmény, mondta Ablonczy Balázs az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a vállalat Siófokon szervezett háromnapos rendezvényén, amelynek fő témája fő témája a digitalizáció, digitális átalakítás. A cégvezető szerint ez a trend nem állt meg, 2017-ben is további növekedés várható.

Az exportbevételek a teljes tavalyi árbevételnek közel a felét teszi ki, de az export az idei év végére tovább növekedhet - mondta Ablonczy.

Az SAP árbevételében egyre nagyobb részt hasítanak ki a felhőmegoldások. Ez a folyamat a magyar piacon érdekes trenddel indult be, lemaradva a tengerentúli folyamatoktól. Ebben az ügyvezető szerint Magyarországon négy évvel ezelőtt történt változás: első nagy ügyfél, aki a hr-rendszerét felhőbe költöztette, a Mol volt, azóta viszont a nagyvállalati szektorban már alig van olyan szereplő, amelyik ne lenne nyitott a felhőmegoldás használatára.

A nagyvállalatok körében az állami tulajdonú vállalatoknál is megfigyelhető a hr-rendszerek felhőbe költözése, de emellett a beszerzési megoldások terén is hasonló trendet vetít előre az ügyvezető.

A kis- és középvállalatok piacáról Ablonczy elmondta: ez a szektor folyamatosan nő, de arányaiban nem nőtt nagyobb arányban, mint korábbi évben - ez körülbelül továbbra is 20 százalék körüli arányt jelent az új értékesítése árbevételének arányában.

Ablonczy a magyarországi piaccal kapcsolatban úgy vélte, még van lehetőség a növekedésre és még mindig nem feltétlenül úgy, hogy más versenytársaktól vesz el piaci részesedést a cég. Az ügyvezető szerint ez az év is a tavalyihoz hasonlóan sikeres év lehet, a következő két-három évben pedig két számjegyű növekedéssel számol, közép távon pedig elérhetőnek véli, hogy az SAP is bekerüljön a Top 200-ba. A vállalat növekedésének a fő motorja az lehet, hogy egyre több olyan tevékenységet sikerül idecsábítani, ami az SAP belső folyamatainak támogatását jelenti. Erre példaként egyebek mellett a felhőtámogató és mesterséges intelligencia központot említette.

Az SAP globális árbevétele tavaly meghaladta a 22 milliárd eurót, a vállalat legutóbbi, második negyedéves gyorsjelentése szerint pedig a cég vezetése a 2017-es pénzügyi évre 23,3 és 23,7 milliárd euró közötti árbevételt vár, míg a profit 6,8-7 milliárd euró között alakulhat. A várakozások szerint a felhőelőfizetések és a támogatásokból származó bevételek árfolyamhatástól megtisztított mértéke 3,8 és 4 milliárd euró között maradhatnak, ami éves szinten 34 százalékos növekedést jelent.

(Fotó: Shutterstock)