A Toyota rengeteg pénzt fektet az Uber önvezető autóiba

A Toyota két másik céggel együtt egy milliárd dollárt fektet az Uber önvezető autók fejlesztésével foglalkozó részlegébe, hogy felgyorsítsa az automatizált közösségi autózás elterjedését - adta hírül a cég.
Szász Péter, 2019. május 10. péntek, 09:58
Fotó: Napi.hu - Toyota

A Toyota, a Denso és a SoftBank Vision Fund (SVF) bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fektet be az Uber tulajdonában levő Advanced Technologies Groupba (Uber ATG).

A Toyota és - a cég egyharmados tulajdonában lévő - Denso közösen 667 millió dollárt, az SVF 333 millió dollárt fektet be az új vállalkozásba, melynek értéke így 7,25 milliárd dollár lesz.

A Toyota már 2018 augusztusában 500 millió dollárt fektetett az Uberbe. Akkor a két vállalat bejelentette, hogy szándékuk szerint 2021-ben elindítják a Toyota Sienna alapú automatizált telekocsi-szolgáltatás próbaverzióját, amely az Uber ATG önvezető technológiáját, és a Toyota Guardian biztonsági támogatórendszerét használja majd.

A Toyota kutatóintézetet hozott létre a Tsinghua Egyetemmel
A vállalat célja továbbá, hogy jobb megoldásokat kínáljanak a környezetvédelmi problémákra, ugyanakkor csökkentsék a közlekedési balesetek számát. A Toyota és a Tsinghua Egyetem 1998 óta vesz részt közös kutatási programokban. A kutatóintézet létrehozása mindkét fél számára lehetővé teszi, hogy ne csupán a hazai vásárlóknak szánt autók fejlesztésében működjenek együtt, hanem a hidrogénenergia olyan aktív hasznosítása terén is, amivel egyaránt megoldhatók Kína energiaellátási gondjai, illetve bizonyos egyéb társadalmi problémái is.

A Toyota a felmerülő költségek fedezésére a következő három évben további 300 millió dollárral járul hozzá a fejlesztés során szükséges kiadásokhoz.

A tranzakció várhatóan 2019 harmadik negyedévében zárul le, a megállapodás ténye ugyanakkor már Uber májusra tervezett tőzsdei bevezetéskor is növelheti a befektetői kedvet - ha már a sofőrök sztrájkja csökkenti - és tovább növelheti a vállalat értékét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.05.10 19:47

Hajrá Uber, le a taxis maffiával, monopóliummal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvilag, 2019.05.10 11:52

Önmagát vezető autó szerintem pedig nem lesz, egyhamar legalábbis. Mégpedig azért nem, mert ez egy olyan bonyolult probléma, amire a számítógépek nem képesek. Távolról sem csak arról van szó ugyanis, hogy GPS-szel odataláljon valahova, vagy beparkoljon egy helyre: ezek viszonylag egyszerű dolgok. Gondoljatok viszont bele: az utakon millió egy dolog történhet, ott van a többi autó, a gyalogosok, a biciklisek, a kátyúk, az eltakart közlekedési táblák, az állatok, lehet ilyen idő, meg olyan, stb, stb... Ráadásul egy ilyen autónak atombiztosan kellene üzemelnie, mert életek múlnak minden hibán... (Illetve mert a sz*rt is kiperelik a gyártókból, ha az autója bajt csinál.)

A helyzet egyébként ahhoz hasonló, amikor a számítógéppel megcsinálták a helyesírás ellenőrzést, viszont odáig nem igazán tudnak eljutni, hogy a gép normálisan tudjon fordítani, esetleg stilisztikai problémákban tudjon segíteni. Miért? Azért mert ahhoz érteni is kell a szöveget. Ez tehát két meglehetősen különböző dolog: vannak egyszerű problémák, amelyekkel elbír a gép, meg a bonyolultak, melyekkel nem.

Illetve az is fontos, hogy a gépeknek nincs ún. mögöttes tudása, az embernek viszont van. Egy ember tudja, nagyjából mindenről, ami vezetés közben felbukkanhat, hogy micsoda, és kb. hogy fog viselkedni, akkor is, ha az szokatlan, például egy elefánt. (Merthogy szokatlan dolgok is történnek az utakon.) Egy gép csak azt, amit beleprogramoztak, mindent meg nem lehet beleprogramozni.

Olyasmit tudok elképzelni max, hogy mondjuk az autó végig tud menni magától az autópályán, az ugyanis egy viszonylag egyszerű és védett környezet. Plusz biztos kiesik még néhány hasznos, használható fejlesztés a kutatásból, de azt a célt, hogy az autó magától elvigyen egyik címről a másikra, nem fogják elérni. Hype ez, meglássátok.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány határairól:

http://egyvilag.hu/temakep/029.shtml
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html