166 milliárd dolláros hiba egy brókercégnél

Hatalmas hibára bukkantak a legnagyobb kínai brókercégnél, mely az április-szeptember közti időszakban 166 milliárd dollárral felülbecsülte bizonyos részvénytranzakcióinak állományát - írja a Wall Street Journal. A 166 milliárd dollár még kínai méretekben is hatalmas összeg.
portfolio.hu, 2015. november 25. szerda, 19:38
Fotó: Napi.hu

A Securities Association of China vizsgálatai hatalmas hibára bukkantak az ország legnagyobb brókercégénél, a Citic Securities-nél, ezek szerint a társaság az áprilistól szeptemberig tartó időszakra vonatkozóan 166 milliárd dollárral becsülte felül az ún. részvény swap ügyleteinek kimutatott értékét - írja a Portfolio.

A részvény swap ügylet lényege, hogy a tranzakcióba lépő felek egy előre meghatározott időszak alatt elcserélik egy széles részvénypiaci index hozamát és egy fix hozamot.  Az említett szervezet, melyet egyébként a kínai tőzsdefelügyelet ellenőriz, jelezte, hogy további vizsgálatokat folytat az ügyben. Amennyiben pedig bármilyen szabálysértést tárnak fel, büntetést fognak kiszabni.

A Citic egyébként arról volt híres, hogy derivatív üzletágában meglehetősen innovatív megoldásokat alkalmazott. Internetes oldala szerint a bankközi kötvénykereskedési, befektetési hitelezési és részvényfedezet mellett nyújtott repo üzletága az iparágban a legnagyobb volt 2014 végén.

A Citic a kínai felügyeleti hatóságoknak a tőzsde nyári összeomlása óta folytatott hadjáratainak középpontjában volt, számos ellenőrzés és vizsgálat folyt a brókercégnél, több felsővezetőt pedig a rendőrség vitt el, mivel a gyanú szerint bennfentes kereskedésben voltak érintettek.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.26 08:40

@Napi6000:

Ezt a tömény rosszindulatot, jaaaajj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2015.11.25 20:05

Nocsak: Orbán arra jár és máris bedől Kína?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html