A guru szerint az év eleji mélypontokról történt feltámadás arra ösztönözheti a vállalatokat, hogy minél több részvényt próbáljanak meg eladni a hirtelen magasba szökő árfolyamokon. "Amikor hasonlóan nagy, szinte korrekció nélküli áremelkedések zajlanak le a részvénypiacokon, akkor egy ponton bekövetkezik a korrekció, ezért várható a volatilitás jelentős növekedése" - nyilatkozta a Bloombergnek.

A 70 százalékos emelkedéseket rendszerint 20-30 százalékos csökkenések szoktak követni - mondta. A várhatóan növekvő vállalati részvényeladások és kötvényértékesítések eladási nyomás alá helyezhetik a paicokat, ahogy a befektetők igyekeznek meglévő papírjaiktól szabadulni, hogy az újakból vásároljanak. Möbius ennek ellenére kétszeresére szeretné növelni a Templeton alapok feltörekvő-piaci kitettségét.

Az úgynevezett korrekció bármikor bekövetkezhet, akár már idén is - mutat rá a szakember. Nem biztos, hogy egy egyszeri nagy zuhanást fogunk látni, lezajlódhat úgy is, hogy mondjuk egy 10 százalékos esés után jön egy 5 százalékos megpattanás, majd újabb lecsorgás. Korrekciónak azt lehet nevezni az általános tőzsdei fogalmak szerint, ha a részvényárfolyaok 10 százalék körüli mértékben esnek.

Nem tartja ugyanakkor a kínai tőzsde szárnyalását buboréknak a szakember. Nem jellemzik azok a folyamatok, amelyek a buborékok kialakulásánál szerepet szoktak játszani - vélte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!