A kamatadó-mentesség után újabb kedvezmény jön az állampapírokra. Nem kell tranzakciós illetéket fizetni jövőre, ha valaki az államkincstárba utal át egy bankból pénzt annak érdekében, hogy ott állampapírt vásároljon - derül ki a parlament elé beterjesztett törvényjavaslatból. Ez eddig is így volt, de a gyakorlatban nehézkesen működött, mivel nem mindig tudták a bankok a természetes személyek államkincstári számláit megfeleltetni az ügyfél számláiként.

Az új módosítás egyértelműsíti, hogy erre a jövőben nincs szükség. Továbbra is mentesülnek a befektetők a 0,3 százalékos közteher alól, ha a kincstárból átutalják a pénzt vissza valamelyik bankba - ez már jelenleg is így van, és működik. Akkor sem kell jövőre megfizetni az illetéket, ha valaki a postán vásárol állampapírt kincstári számlára.

Az államkincstár kerül helyzetbe

Ezzel egyértelműen az államkincstár kerülhet kedvező helyzetbe lakossági értékpapírszámla-vezetésnél. A bankoknál és a brókercégeknél is ingyen lehet ugyan állampapírt jegyezni, de a kincstárnál az értékpapírszámlák vezetése is ingyenes, és azért sem kell fizetni, ha onnan átutalja az ügyfél a pénzét valamelyik bankba. Egyedül az tántoríthatta el a kisbefektetőket az államkincstártól, hogy a bankban tartott pénz átutalása sokba került.

A törvényjavaslat gyakorlatilag az összes kincstári fizetési műveletet kiveszi a tranzakciós illeték hatálya alól. Mentesül emellett a pénzügyi tranzakciós illeték alól a postai csekkes befizetés is 20 ezer forint értékig. A postai csekkes befizetésekre a pénzügyi tranzakciós tranzakciós illeték maximuma januártól 6 ezer forint lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!