A behozatal az elemzők által várt 45 százaléknál nagyobb mértékben, 45,9 százalékkal, 10 912 milliárd jenre (72,747 milliárd dollár) emelkedett az előző év azonos időszakához képest, miközben az export éves szinten a várt 27,1 százaléknál jelentősebben, 28,9 százalékkal 8818 milliárd jenre (58,7 milliárd dollár) nőtt.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 2094 milliárd jenre mérséklődött a múlt hónapban az augusztusi rekordszintű 2820 milliárd jenről.

A japán külkereskedelmi mérleg egyenlege egy év alatt a GDP közel 3 százalékával romlott. Az első kilenc havi mérleg 14 227 milliárd jen deficitbe fordult át az előző évi 1 299 milliárd jenes többlet után.

Történelmi idők

A japán export növekedését erősíti a jen gyengülése. Csütörtökön a jen 32 éves mélypontra süllyedt a dollárral szemben, ezzel folytatódott a 11. napja tartó lejtmenete.

A dollár jegyzése csütörtök délelőtt - 1990 óta először - átlépte a lélektaninak számító 150 jenes szintet. Egy éve 115 jenen jegyezték, ami 30 százalékos dollárerősödésnek felel meg.

Suzuki Sunicsi japán pénzügyminiszter csütörtöki parlamenti beszédében "megfelelő lépéseket" helyezett kilátásba a "spekulatív kereskedés" által vezérelt, "nem kívánatos devizapiaci volatilitással" szemben.

A japán pénzügyminisztérium a múlt hónapban először avatkozott be a devizapiacon a jen erősítése érdekében 1998 óta, összesen 2800 milliárd jent (19 milliárd dollár) költött dolláreladási, jenvásárlási intervencióra - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!