Erős emelkedéssel zárták a napot a fő európai tőzsdeindexek: a londoni FTSE 3, a párizsi CAC 4, míg a frankfurti DAX 3,5 százalékot erősödött pénteken. Továbbra is a bankok voltak a kereskedés fókuszában, miután Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Belgiumban különféle, a shortolást tiltó intézkedéseket hoztak.

A BNP Paribas négy százalékot emelkedett, ezzel komolyan hozzájárulva a párizsi CAC emelkedéséhez - amelyik annak ellenére tudott négy százalékot emelkedni, hogy a pénteki GDP adatok szerint Franciaország nem növekedett a második negyedévben. A többi, shorttilalmat bevezető országból, az olasz UniCredit papírjai 5,6, a spanyol Banco Santander részvényei pedig 6,6 százalékkal drágultak, de a belga Dexia részvények 17,3 százalékos száguldáson vannak túl.

A masszív emelkedés azonban könnyen lehet, hogy csak tisztavirág életűnek bizonyul: több vélemény szerint is a shortolás tiltása csak néhány napig hajthatja a bankpapírok árfolyamát. Példának azt hozzák fel, hogy 2008-ban hasonló tilalmat vezettek be az Egyesült Királyságban, ám a következő hónapban a fő londoni benchmarkok 20 százalékot estek.

 


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!