Az Egist hivatalosan holnap törlik a tőzsdei értékpapír listáról, de a papírral december 6-a óta már nem lehet kereskedni. A BÉT történetében a legtöbb - megfigyelők szerint csaknem háromezer- ügyfelet érintő, 110 milliárd forintos volumenű vételi ajánlatát a KBC Securities bonyolította le, mindenki megelégedésére. A 28 ezres árat az első körben a részvényesek mintegy kilenc tizede fogadta el, a kiszorítás bejelentése utáni második körben a maradék több mint háromnegyede adta oda részvényét. A végére néhány ezer részvény maradt. A tulajdonosok az Egistől kapják meg - várhatóan karácsony előtt - részvényeik ellenértékét.

Az ügylet a Servier konszern számára is jelentős, a csaknem 400 millió eurós költség összemérhető a csoport éves EBITDA-jával. (A tulajdonos nincs a tőzsdén, a legfontosabb döntéseket ma is a 95 esztendős alapító, Jacques Servier hozza meg.)

Az Egis távozásával a tőzsde 19 éve stabil szeplőjét, a BUX ötödik legnagyobb részvényét vesztette el, a BÉT részvénykapitalizációja ezzel mintegy 226 milliárd forinttal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!