Az euró/forint kora délután, a vártnak megfelelő amerikai építőipari és a vártnál kedvezőbb ipari makroadat megérkezése után járt napi mélypontján, ekkor egy euróért 270,50 forintot kértek.

Később a forint gyengült az euróval szemben, és délután öt óra előtt már 271,75 forintot adtak egy euróért, ami napi csúcsnak számít, míg a dollár jegyzése 198,90, a svájci franké pedig 185,15 forinton állt.

Nap közben a kurzus kétszer is próbálkozott a 270,50 forintos szint áttörésével, de mindkétszer visszapattant. Egyértelműnek tűnik, hogy a forint mozgását főleg a dollár befolyásolja; a zöldhasú erősödött az euróval szemben, délután egy euróért 1,3665 dollárt adtak - mondta el Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.

A piacnak este további impulzusokat adhat a Fed Bézs Könyve, amelyből a piac az USA gazdasági állapotáról fontos megállapításokat olvas ki. Ennek nyomán a forint árfolyama is változhat.

Karsai Péter szerint a svájci frank továbbra is erős maradhat, illetve erősödhet, amit több tényező is magyaráz. Egyrészt a frankra az euró gyengülése közben egyfajta menedék-devizaként tekintenek a befektetők, másrészt pedig a svájcifrank-hitelezés visszaszorulása ugyancsak erősíti a frankot, hiszen az eladás helyett inkább veszik a devizát. Amennyiben az euró piaca valamelyest megnyugszik, akkor kisebb korrekció jöhet - mondja az üzletkötő.

Hozamcsökkenés az állampapírpiacon

Többnyire mérséklődtek a referenciahozamok az állampapírok másodlagos piacán, kivételt a változatlanul 5,68 százalékos benchmarkot mutató legrövidebb lejárat, illetve a 2 bázisponttal emelkedő 12 hónapos papír jelentett. A többi esetben 2-8 bázisponttal mérséklődött a referenciaátlag, amely így 5,68 és 7,66 százalék között szóródik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!