Miután az olajára újabb rekordot állított fel 144 dolláros hordónkénti árral, az európai részvények délnek vették az irányt, hiszen a befektetők attól tartanak, hogy a világgazdaság bővülése tovább lassul. Elemzők és brókerek szerint az a legnagyobb probléma, hogy semmilyen jel nem mutat arra, hogy változna a negatív hangulat. A legrosszabbul az autógyártók és a légitársaságok jártak: a Daimler 1,8, míg az Air France-KLM 3 százalékkal került lejjebb. Utóbbi papírjait a Deutsche Bank eladásra minősítette le tartásról. Az Nvidia chipgyártó 23 százalékkal zuhant, miután csökkentették értékesítési előrejelzésüket. A világ legnagyobb acélgyártójának tartott ArcelorMittal 4,7, míg a legnagyobb bányavállalatnak számító BHP Billiton 3,4 százalékot esett. Az UBS 2,6 százalékot bukott, miután a Citigroup értékelése szerint a bank további leírásokkal nézhet szembe, annak ellenére, hogy tegnap az UBS vezetője azt nyilatkozta: nincs szükségük további tőkeinjekcióra. Az idei évet tekintve a pénzügyi részvények zuhanása volt a legjelentősebb, amelynek nyomán végül 11 ezer milliárd dollárt vontak ki a tőkepiacokról. Nyitás után közel két órával a FTSE 100 0,02, a DAX-30 0,7, a CAC-40 0,6 százalékos csökkenést mutat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!