Az OTP elsődleges célja a válság dacára is az eredményesség, stabil jövedelmezőség fenntartása, illetve a stabil tőkepozíció megőrzése, illetve növelése volt - mondta el Pataki Sándor, az OTP Bank befektetési kapcsolatok vezetője a portfolio.hu áltat szervezett Tőzsdenapon. Az OTP tőkemegfelési mutatója jelenleg több mint duplája a törvény által előírtnak.

Az idei harmadik kiemelt prioritás a likviditás biztosítása volt, a betétesek, illetve deviza-swapok fedezése érdekében - tette hozzá.

Pataki megdicsérte a „háziasszonyokat”, akik akkor vettek (tavaly év végén, idén év elején), amikor az elemzők zöme nem hitt a papírban és lám, ezáltal komoly profitot realizálhattak. Az elmúlt negyedévben a nettó vásárlók zömmel Amerikából, illetve a skandináv országokból kerültek ki, feltételezhetően a balti-kitettség leépítése és portfólió átstrukturálások miatt.

A portfolióromlást a pénzintézet egyelőre ellensúlyozni tudja céltartalékképzéssel, és ha szükségét látják bővítik is azt – szögezte le Pataki.

Az árfolyam a jó eredmény dacára megsínylette a magyar makrogazdasági és bankszektor iránti várakozások romlását.

A bruttó hitel/betét arány jelenleg csoportszinten 125 százalékon áll.

A devizahitelek aránya csoportszinten 54 százalékról lejött 51 százalékra, az év végéig pedig további csökkenés valószínűsíthető, míg a devizabetétek 5 százalékos bővülést mutatnak.

A csoport 43 százalékos kiadás/bevétel mutatóval rendelkezik, amely nemzetközi összehasonlításban is kiváló Pataki szerint.

A likviditási tartalék a harmadik negyedév végén 5,2 milliárd euró tett ki, ez tette lehetővé a 700 millió eurónyi állami hitel visszafizetését.

Az összes leány a törvény által előírt tőkemegfelelési mutató feletti szinten van. Ennek csökkentése csak a helyzet javulása és tőkefelesleg függvényében kerülhet sor - mondta.

Pataki kérdésre válaszolva elmondta, a tőkeköltségek alakulása, illetve a növekedés függvényében (amire 2010-ben nominális szinten hiteloldalon nem számítanak, inkább betétoldalon) jövő második félévre egy hiteles gazdaságpolitika kidolgozása után jöhetnek a hitelminősítői felminősítések, mind hazánk szuverén, mind az OTP hitelminőségét illetően, ami árfelhajtó hatású lehet. Rosszabb esetben pedig bármikor bekövetkezhet 10-20 százalékos korrekció.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!