A központi bank azért is fordít figyelmet a 3200 milliárd dolláros közösen kezelt befektetési iparágra, mivel a 18 úgynevezett elsődleges forgalmazó, amely közvetlenül kereskedik a Feddel (például a BNP Paribas és a Bank of America értékpapírkereskedői divíziója, valamint a Goldman Sachs), mintegy 100 milliárd dolláros kapacitással rendelkezik - becsüli Joseph Abate, a Barclay's pénzpiaci stratégája.

A pénzpiacok vélhetőleg szívesen veszik a Feddel való üzlet lehetőségét, miután a pénzügyi válság alaposan csökkentette a biztonságos befektetések állományát; ráadásul a Fed és az amerikai kormányzat a kockázatok tekintetében is jó üzletet kínálhatnak.

Ezt igazolják az adatok is, miszerint idén a négyhetes amerikai diszkont-kincstárjegy aukciókon átlag 5,47-szeres túljegyzést regisztráltak, szemben a tavalyi átlagos 3,77-szeres számmal. Az egy évvel ezelőtti 20 bázispontról a négyhetes hozam 5 bázispontra csökkent. Nem árt azonban, ha a Fed és az ágazat az év vége előtt készen áll a műveletekre.

Ben Bernanke Fed-elnök szerdán vázolt lehetőségeket arra, hogy a jegybank hogyan képzeli a gazdaságba pumpált rekord nagyságú monetáris élénkítés kivonását. A bank eszközei között egyebek mellett szerepel a repo eszközvásárlási program is, vagyis hogy a Fed a későbbi visszavásárlás szándékával értékesítene értékpapírokat.

A Fed a Fannie és a Freddie jelzáloghitel-intézetekkel is fontolgatja a fordított vásárlási megegyezés megkötését - értesült a Bloomberg. A két pénzintézetnél azonban nem erősítették meg a tárgyalásokról szóló információt.

Annak érdekében, hogy a Fed nagyobb kapacitással bírjon a tartalékok kivonását illetően a visszavásárlási megállapodások révén, a partnerek köre is bővülhet az állampapírok elsődleges forgalmazóin fölül is - mondta szerdán Bernanke.

Bernanke egyrészt úgy fogalmazott, a kamatok valószínűleg hosszabb távon is alacsonyan maradhatnak, ugyanakkor azt is elmondta, a Fednek a kellő időben el kell kezdenie a monetáris feltételek szigorítását az inflációs nyomás megelőzése érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!