A befektetési alapok vagyonát a bizonytalan tőkepiacok mellett is növelték a hozamok októberben. A tőkebeáramlás viszont tovább lassult az intézmények, és eltűnt a lakosság oldaláról. Eközben a háztartások befektetései esetében már jelentős visszaváltások történtek a hagyományos lakossági termékek (likviditási és pénzpiaci alapok) esetében, és zajlik az átrendeződés a kockázatosabb (rövid kötvény, vegyes, ingatlan és egyéb) alapok irányába - közölte Temmel András, a Bamosz főtitkára .
 
Az intézményi befektetők esetében egy új kötvényalap indulása lendített az értékesítésen, a lakosság esetében viszont a garantált alapok lejárata és az új alapok jegyzése közti eltérések miatt az októberi nagy visszaváltások ideiglenesek lehetnek - tette hozzá a főtitkár.

A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összesen 12,7 milliárd forintot vonzottak októberben, a vagyon a piaci teljesítmény hatására pedig 19,7 milliárd forinttal nőtt. A hagyományosan lakossági termékeknek számító likviditási, pénzpiaci és garantált alapokon, illetve a hosszú kötvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A fentieken belül a döntő hányad az intézményi alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők októberben inkább visszaváltottak, illetve ismét a rövid kötvény, a vegyes és az ingatlanalapokat választották. Az októberi 0,8 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 445 hazai befektetési alapban összesen 3 738 milliárd forintot kezeltek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!