Közös együttműködést vagy akár fúziót is elképzelhetőnek tart a Mol és a PKN Orlen között a lengyel olajtársaság vezérigazgatója. A német Handelsblatt gazdasági lap által megszólaltatott Zbigniew Wróbel úgy véli, a két cég közösen egész Kelet-Közép-Európát le tudná fedni, emiatt logikus lépés volna az egyesülés. Amennyiben nem lesz kormányfő-váltás, vagyis a parlamenti bizalmi szavazás után is a jelenlegi megbízott miniszterelnök, Marek Belka marad a kabinet élén, jó esély van arra, hogy létrejöjjön a Mol-PKN-fúzió - nyilatkozta Wróbel. Hernádi Zsolt Mol-elnök bírálta a lengyel állam túlzott, 28 százalékos befolyását a PKN-ben, s úgy vélte, hogy az egyesült két vállalat értéke 10 milliárd dollár lehetne. Ezzel Közép-Európa legnagyobb olajtársasága jönne létre, amely bár nem lenne akkora, mint a BP, vagy a Total, Európában a középmezőnyben foglalhatna helyet. A Handelsblatt budapesti tudósításából kiderül: a lengyel kincstárügyi minisztérium egy olyan elemzés eredményére vár, amely azt vizsgálja, miképp érintené a fúzió az ország energiaellátását, ám azt még nem tudni, mikorra készülhet el a jelentés. A lap által megszólaltatott alapkezelők vegyesen értékelik a fúzió lehetőségét. A Berenberg Bank szakértője szerint a PKN kiterjedt benzinkúthálózata és a Mol erős finomítói bázisa igen jó párosítás lenne. A Raiffeisen Capital Management munkatársa ugyanakkor szkeptikus, ő úgy véli, hogy a dolgok jelenlegi állása mellett rossz kompromisszum volna a két cég összekapcsolódása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!