Sikerrel teljesítette a Mol a tavalyi kihívásokkal teli évet, amit jól mutat, hogy a Mol eredménye a szíriai kiesés ellenére csak kicsit csökkent - mondta Molnár József vezérigazgató a közgyűlés elején tartott beszámolójában. A kitermelési eredményeket a kedvező olajár és a szíriai kiesés, míg a finomítói árrés-környezet kedvező változásai határozták meg. A szabályozói környezet változásai azonban negatívan érintették a Molt, így az 573 milliárd forint tiszta EBITDA-t elérése siker, mivel az csak 2 százalékos csökkenést jelentett 2012-ben. A tavalyi évben a finomítás üzletág 2008 óta a legnagyobb hozzájárulást adta az eredményhez köszönhetően a javuló marzsoknak és a hatékonyság javulásának.

A beruházásokat továbbra is a működési cash flowból finanszírozta a cég, az 254 milliárd forintnyi organikus beruházások fele a kitermelésre ment el. A pénzügyi pozíció így tovább erősödött, az osztalékfizetést is a működésből származó készpénztermelésből akarják finanszírozni.

A termeléscsökkenés megfékezése és a stabil készpénztermelés fenntartása érdekében a következő két évben tesztelik majd azokat a kutakat, amelyek ehhez hozzásegíthetik a Molt. Kérdőjelekkel teli gazdasági kilátások fényében a stabilitás elsődleges marad, ezért az idén is cash flowból finanszírozzák majd a beruházásokat. Az idén átlagosan napi 110 ezer hordós termelést várnak, az új kutak ugyanis nem tudják még ellensúlyozni az európaiak csökkenését.

Nemkonvencionális eszközöket is vizsgálnak

Növekedés csak 2015-től lehet a kitermelésben, amit az európán kívüli új kutak hozhatnak, ha sikerül a magyar és horvát kitermelés csökkenését kézben tartani. A kitermelésben 170-180 ezer hordós kitermelés lenne a cél. A nemkonvencionális gázkitermelés lehetőségét is vizsgálják, de erre csak hosszabb távon lehet számítani. Irak kurdisztáni régiójában van a legnagyobb potenciál a 700 millió hordó elérhető készlet feltárása a cél, de már idén is indulhat kitermelés is.

A finomítás esetében továbbra is a termelési kapacitás többlet van, míg a kereslet csökken főleg a benzin esetében, így e terméknél a többlet egyre magasabb lehet. Dízel kapacitáshiány viszont fennmaradhat. A finomítói árrés a tavalyinál rosszabb lehet, ezért nagyon fontos a termelékenység javítása. A beruházások 1,5 milliárd dollárt tehetnek ki az idén, amiből 60 százalék megy el a kitermelésre - mondta Molnár.

Elfogadták a mérleget

A beszámolóhoz hozzászólás nem érkezett. A részvényesek ezt követően 55 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel, és 98 milliárd forint lekötött tartalékkal a mérleget elfogadták. A Mol 2009- és 2011 között nem fizetett osztalékot, három év után tavaly előszőr 45 milliárdot fizettek ki a részvényeseknek - mondta Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató. Az aktuális pénzügyi helyzet e szempontból mindig is elsődleges lesz, de ha lehetőség van rá a Mol továbbra is fog osztalékot fizetni - tette hozzá. Tavaly is sok kihívás volt, ennek ellenére sikerült megőrizni a pénzügyi stabilitást, így a pénzügyi elveket figyelembe véve 46 milliárd forint osztalékot kifizetésére tesznek javaslatot.

A részvényesek 100 százaléka elfogadta az igazgatóság javaslatát. Ennek alapján 462,79 forintra jöhet ki az egy részvényre eső osztalék, vagyis nagyságrendileg ekkora kifizetésre számíthatnak a tulajdonosok akkor, ha a fordulónapig nem emelkedik jelentősen a társaság sajátrészvény-állománya. Az 2014 októberig újabb felhatalmazást kért az igazgatóság saját részvények vásárlására.

A közgyűlés hozzászólások és mindenféle izgalom nélkül véget is ért.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót a közgyűlés hozzászólás nélkül 2018 áprilisig ismételten beválasztotta a társaság igazgatóságába 99,5 százalékos szavazati aránnyal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!