Pleschinger Gyula, az MKB Bank igazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta, a nemzetközi piacokon jó hangulat uralkodott. A német DAX index 11 000 pont környékén éves csúcsokat próbált elérni, az amerikai piacon pedig az S&P 2214 pontos szinten minden idők legmagasabb nap közi indexértékét produkálta.

Kifejtette, ezek a mozgások egyrészt az amerikai költségvetési lazításba valamint az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön esedékes döntésébe vetett bizalmat tükrözik. Az EKB várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy a márciusban kifutó úgynevezett mennyiségi lazítási programot meghosszabbítja. A piac azt várja, hogy az EKB továbbra is támogatja majd a gazdaságot, és ezen keresztül a tőzsdéket, és ezt próbálták az elmúlt napokban beárazni.

A magyar börzére nem ragadt át a jó hangulat, a BUX negyed százalékos emelkedést produkált. A szakértő szerint az OTP esetleges bankvásárlási szándékáról szóló hír lehetett az egyik oka, hogy az OTP felülteljesített. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar bank a piaci szereplők által jól tudottan az expanzív politikát legalább is megfontoló intézmény, ezért ez nem jelentett áttörést. Hozzátette, az OTP manapság viszonylag drágán árazott papírnak számít az európai bankokhoz hasonlítva.

A Mol 100 forinttal, 0,54 százalékkal 18 700 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 33 forinttal, 0,41 százalékkal 8045 forintra nőtt, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,62 százalékkal 484 forintra csökkent, forgalma 613,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 3 forinttal, 0,05 százalékkal 5868 forintra emelkedett, forgalmuk 1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1868,01 ponton zárt szerdán, ez 4,74 pontos, 0,25 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!