A Mol is beszáll a keleti nyitásba

Kétmilliárd dollárért vásárolhat kőolajmezőt Azerbajdzsában a Mol a Reuters értesülései szerint. A Chevron az eladó.
Herman Bernadett, 2019. október 11. péntek, 16:29
Fotó: Getty Images

Hatalmas felvásárlásra készül a Mol Azerbajdzsánban - tudta meg a hírügynökség. A magyar energetikai cég az amerikai Chevronnal tárgyal egy 2 milliárd dollárt érő részesedésről az amerikai cég ottani olajmezőjéből. A BP által működtetett Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) mezőben lévő részesedését a Chevron és a másik nagy amerikai olajcég, az Exxon Mobil is árulja. Ez azt jelzi, az olajcégek 25 év után hátat akarnak fordítani a közép-ázsiai kitermelésnek, helyette a hazaira összpontosítanak inkább.

A Mol eredetileg mindkét pakett iránt érdeklődött, de végül csak a Chevron 9,57 százalékára adott ajánlatot - mondták a Reuters forrásai. Az Exxon így tovább keresi a vevőt a maga 6,8 százalékára. Az értesülést sem a Chevron, sem a Mol nem kommentálta. Miközben azonban az amerikaiak kifelé hátrálnak a térségből, Orbán Viktor magyar miniszterelnök próbál egyre szorosabb kapcsolatot kiépíteni a közép-ázsiai országokkal.

A Mol és a Chevron közötti ügylet lebonyolítására a Bank of America Merrill Lynchet (BAML) kérték fel, de a bankszintén nem kommentálta a hírt. A Mol korábban az idén arról számolt be egy prezentációban, hogy 2023-ra naponta 110-130 ezer hordónyi kőolaj kitermelését célozza meg, ehhez 350 millió hordónyi olaj- és földgázmezőt kell vásárolnia. Jelenleg a cég kitermelés üzletága (upstream) nagyrészt Horvátországra és Magyarországra épít, innen származik a termelés 64 százaléka. A Molnak emellett még az Északi-tengeren, Irakban és Oroszországban vannak kútjai.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK