A Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közölte, hogy az OTP Bank Nyrt-vel fennálló értékpapírkölcsönzési-keretszerződés alapján kötött, 371.301 darab "A" sorozatú Mol törzsrészvény kölcsönzésére vonatkozó, egyedi értékpapír kölcsönszerződés megszűnt, a részvényeket a Mol értékpapírszámláján jóváírták.

Ennek megfelelően a Mol Nyrt. tulajdonában a csütörtökön 2 842 147 darab "A" sorozatú és 578 db "C" sorozatú Mol részvény volt. A BÉT honlapján tett ugyancsak csütörtöki bejelentése szerint ezeket a részvényeket bocsátotta a Mol Investment Kft. alapításához nem vagyoni hozzájárulásként. Az ügylet nem változtatja meg a saját részvények jogi státuszát; azokhoz továbbra sem kapcsolódik majd szavazati vagy osztalékhoz való jog.

A Mol június elején jelentette be, hogy az OTP Bankkal fennálló értékpapír-kölcsönzési keretszerződésben foglaltak szerint létrejött egyedi kölcsönszerződés alapján 371 301 "A" sorozatú Mol részvényt adott kölcsön a banknak. Elemzők akkor úgy vélték az ügyletet finanszírozási okokból kötötte az olajtársaság, amelynek tulajdonában akkor 2 470 846 darab "A" sorozatú és 578 darab "C" sorozatú Mol részvény maradt.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője az MTI-nek akkor azt mondta: az ügylet előzménye volt egy május 23-i Mol-bejelentés, hogy ugyanezt a részvénymennyiséget az OTP visszaadta az olajtársaságnak. Hozzátette: a sajátrészvények után a Mol nem fizet osztalékot, a maradék osztalékot pedig felosztja a többi részvényes között. A 371 ezer részvényre nagyjából 220 millió forint osztalék járna, ezt nem adják oda az OTP-nek, hanem felosztották a többi részvényes között - mondta.

Kuti Ákos szerint az osztalékfizetés előtti tranzakciókat évről-évre áttekintve az látható, hogy nagyjából 8-10 százalékos volumenben egymás részvényeit "parkoltatja" a másik cégnél a két társaság csereügylet keretében.

Balásy Zsolt, az MKB Bank Zrt. részvénystratégája emlékeztetett: a hét évvel korábbi OMV felvásárlás nyomán a Molnak óriási sajátrészvény-csomagja van, amelyet időnként, különböző technikai okok miatt mozgatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!