A réz átlagárfolyamát 16, míg a nikkelét 30 százalékkal várják feljebb, de drágulásra számítanak az alumínium, a cink és az ólom esetében is, míg visszaesésre az arany és az ezüst árfolyamában - írja a Bloomberg.

A világ ipari termelésének második félévre várt, évesítve 7 százalékos emelkedése "előzményeként" Kína után más országok is megkezdhetik raktárkészleteik feltöltését, így az ipari fémek tovább drágulhatnak - véli Michael Jansen, a JPMorgan elemzője. A szakember kedvence az idén már 83 százalékos felértékelődésen átesett réz, amelynél az elkövetkező években tartósan fellépő kínálati gondok miatt folytatódhat az áremelkedés.

A bankház jövőre májusi előrejelzésénél 21 százalékkal magasabb, 5563 dolláros tonnánkénti átlagárat vár a színesfém esetében, amelynek októberi határidős jegyzése 5638 dollárnál járt kedden Londonban.

A londoni fémtőzsde (LME) hat ipari fémet követő indexe idén eddig 55 százalékot emelkedett, jócskán lekörözve ezzel az S&P-500 8,7 százalékos teljesítményét. Az árupiaci bikák sorát erősítik az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzői is. A brit gazdasági hetilap szakértői szerint a nikkel, illetve a cink 30 százalék körül várható emelkedésének köszönhetően az ipari fémek az év végére ledolgozhatják év eleji közel 40 százalékos visszaesésüket.

Ráadásul a gazdasági helyzet javulásával megélénkülő keresletbővülésnek köszönhetően jövőre az árupiaci termékek teljes spektruma, a gumitól a gyapoton át a kőolajig, 6,5 százalékkal drágulhatnak. Az EIU elemzése rámutat, a hosszú távú kínálatszűke feletti félelmek 2011-től ismét erőteljesebben fejthetik ki majd hatásukat, elsősorban a költséghatékonyság növelését célzó kitermelési beruházások 2009-2010-es visszafogása folytán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!