Az elmúlt héten mintegy 150 ezren jelentkeztek a McWhortle Enterprises honlapján, s ajánlották fel pénzüket egy rendkívül jónak ígérkező befektetési lehetőség bűvöletében. A magát a biológiai védelmi berendezések közismert gyártójaként aposztrofáló társaság közölte, hogy részvényeit nyilvános kibocsátás keretében értékesítené, ám csak korlátozott számú, bölcs és megfontolt befektető számára adott a lehetőség, hogy ne szalassza el élete nagy lehetőségét. A sajtóközleményekkel, elemzői ajánlásokkal, cégvezetői nyilatkozatokkal megfűszerezett rendkívüli ajánlattal csak egy probléma volt, ami nem tűnt fel senkinek: a cég nem létezik, az egészet a SEC és más szervezetek - köztük az amerikai értékpapírkereskedők szövetsége, illetve a szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) - találták ki annak érdekében, hogy felhívják a befektetők figyelmét a valódi csalók okozta veszélyre. A fő termékként egy elemmel működő, biológiaiveszély-jelző készüléket felmutató McWorthle csak egy washingtoni postafiók-címet adott meg, valódi címről szó sem esett, a cég telefonszámát feltárcsázók pedig csupán a befektetési kapcsolatokért felelős "tisztségviselő" hangpostafiókjával beszélgethettek. Mindez nem riasztotta el az invesztálni vágyókat, a cég ígérete, miszerint a kibocsátás után a McWhorthle-papírok a vételi árfolyam több mint 400 százalékát érik majd, hatásos mézesmadzagnak bizonyult. A szédületes hozamot ígérő felhívásra a vártnál jóval többen jelentkeztek, s akik végül a befektetés mellett döntve rákattintottak az "invest now" gombra, a következő üzenetet kapták: Ha ön válaszolt már ehhez hasonló befektetési ajánlatokra, ön becsapható. Akik viszont a honlapon eljutottak a pénzügyi adatok linkig, megmenekültek attól, hogy valódi baleknak tűnjenek: a site készítő gratuláltak nekik mondván, hogy a számok ellenőrzésével megtették az első fontos lépést, mielőtt pénzüket befektették volna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!