A nemzetközi pénzügyi beszámolási szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentése szerint a csoport vesztesége az első három negyedévben 6,92 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 2,78 milliárd forint volt a veszteség.

A konszolidált árbevétel a harmadik negyedévben 75,7 milliárd forintot tett ki, 22,1 százalékkal elmaradt az előző évi bázistól. Az első három negyedév 274,3 milliárd forintos árbevétele 12,8 százalékkal alacsonyabb a 2011 azonos időszakinál.

A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) a második negyedév nyeresége után a harmadik negyedévben ismét negatívra fordult: 2,07 milliárd forint veszteséget mutat a második negyedév 2,76 milliárd forint nyeresége és az első negyedév 961 millió forint vesztesége után. Az első kilenc havi EBITDA 280 millió forint veszteség, míg egy évvel korábban 10,6 milliárd forint nyeresége volt a cégnek.

Az üzemi veszteség az első három negyedévben 10,56 milliárd forint volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 708 millió forint nyereséget könyvelt el a cég. Az üzleti eredmény romlásához a jelentés szerint hozzájárultak a kedvezőtlen árfolyammozgások, a földgáz, a gőz és a villamos energia jelentős áremelkedése, valamint az alacsonyabb termelési és értékesítési volumenek.

A pénzügyi tevékenység eredménye szeptember végén 2,3 milliárd forint nyereséget mutat az egy évvel korábbi 2,77 milliárd forint veszteség után.

A jelentés kiemeli, hogy a társaság veszteséges tevékenységének elsődleges oka a piacot jellemző, rendkívül kedvezőtlen viszonyok erőteljes hatása. Ugyanezen negatív folyamatok és hatások a TVK-hoz hasonlóan a többi iparági szereplőt is azonos mértékben érintették. Míg az említett hatások következtében a régióban számos vegyipari társaság üzemeinek bezárására kényszerült, addig a TVK-nak sikerült ezt a helyzetet elkerülnie.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!