A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A múlt hét végi forintgyengülést főként a spanyolországi Valencia tartomány rossz pénzügyi helyzetének hírei okozták, emellett természetesen a nyitott pozíciók zárásai is okozhatták a magyar fizetőeszköz értékvesztését − véli Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője.

Az EU és az IMF delegációja szerdáig marad Magyarországon − miután a múlt héten összegyűjtötték a releváns információkat, feltérképezték az ország gazdasági helyzetét, hamarosan kiderülhet, hogy milyen csomagot, mekkora összeggel és milyen feltételekkel kaphatunk. (Ezek még csak szimpla ajánlások, a komolyabb csörte a következő körben, augusztusban várható.) A forint ugyanakkor hétfőn jobban gyengült, mint a lengyel zloty és a cseh korona, de egy pozitív nyilatkozat az IMF vagy a kormány részéről akár fordíthatna a trenden. Erre azonban kis esélyt lát a Commerzbank szakértője, inkább a szerdai vizit után van esély arra, hogy az IMF hivatalosan közli az elképzeléseit. További gyengülés esetén a 290-es szint lehet ellenállás az elkövetkező napokban.

Kép: Napi grafikonok

A 290 forintos szint nem véletlenül lehet keményebb ellenállás, az elemzők szerint ugyanis a következő három hónapban ez lehet a forint reális szintje, ami egy év múlva 280 forint/euróra is süllyedhet a Reuters júliusi konszenzusa szerint.

Mindenesetre az előrejelzések alapján azt lehet várni, hogy a 280−290 forintos sávban hullámzik majd az euró árfolyama, egyrészt a nemzetközi hírek hatására, másrészt a magyar hitelmegállapodásról szivárgó információknak köszönhetően.

Nagyon nagy mozgás nem várható a forinttól − véli Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának a vezetője is. A görög, illetve más dél-európai fejlemények miatt ugyan eszkalálódhat a helyzet, de ez kevésbé valószínű, hiszen ezek a hírek is kezdenek már unalmassá válni. Így sávkereskedés jöhet Kolba szerint, amelynek a teteje 292, az alja pedig 284 forint lehet. Jól látszik ugyanis, hogy a rossz hírekre is egyre kisebbeket mozdul el a forint árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!