A Bookline.hu augusztus folyamán adja be kérelmét a tőzsdei bevezetésre, és reményei szerint augusztus végén foroghatnak a cég papírjai a tőzsdén, de részvénykibocsátást az idén nem terveznek - mondta Dietrich Tamás, az internetes könyvkereskedelemmel foglalkozó cég vezérigazgatója az MTI-nek. A tőzsei bevezetés célja egyrészt a cég ismertségének növelése, de hosszabb távon tőkebevonást is terveznek új részvények kibocsátásával. A Bookline.hu Internetes Kereskedelmi Zrt. a cég tőzsdei bevezetésére 12,5 millió forint támogatást nyert a GKM pályázatán, amelyet a kormány száz lépés programja keretében a gazdasági tárca tavaly augusztus végén 100 millió forintos keretösszeggel hirdetett meg cégek tőzsdére lépésének segítésére. A támogatás a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos szakértői és jogi költségek 50 százalékát érheti el, és utólagos finanszírozással történik. A cég tőzsdére kerülésének költsége mintegy 30 millió forint. A társaság 2005-ben 600 millió forint árbevételt ért el. Az árbevétel az idei év első félévében meghaladta az 500 millió forintot, és 2006-ra másfél milliárd forintra nő, míg a következő években legalább 50 százalékkal emelkedik a tervek szerint. A keletkező nyereséget főleg terjeszkedésre fordítják, 2006-ra 10 millió, míg jövőre 100 millió, 2008-ra 200 millió forint profitot tervez a vállalat. A június 1-je óta működő online nagykereskedelem forgalma hónapról hónapra 50 százalékkal nő, augusztusban várhatóan már meghaladja a 10 millió forintot. Még az idén DVD forgalmazásával is bővítik a kínálatot, valamint más termékcsoportok bevonása is elképzelhető. Az 1999-ben alapított, új és régi könyvek forgalmazásával foglalkozó Bookline.hu jegyzett tőkéje 327 millió 500 ezer forint. A társaságban 2 cég, a Forrás Rt., a M-Metronic Bt. rendelkezik 21-23 százalékos tulajdonrésszel. A további tulajdonosok főleg 5 százalék alatti tulajdonrésszel rendelkező magánszemélyek, kivéve Márffy Györgyöt, a cég elnökét, és Földvári Gábor igazgatósági tagot, akik 8 illetve 16 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek. A magyarországi könyvpiac forgalma a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének adatai alapján mintegy 63 milliárd forint. A forgalomból 2005-ben mintegy 2,5 százalékot tett ki az online internetes könyvkereskedelem, amelyből a Bookline.hu piaci részesedése 40-50 százalékos - tájékoztatott a vezérigazgató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!