A forgalom ugyan a megszokott mindössze 70 százaléka volt, ám az FTSEurofirst így is 1,4 százalékkal tudott emelkedni, így már több mint 50 százalékkal szárnyalja túl március eleji történelmi mélypontját. A Footsie 1,7 százalékkal, a DAX és a CAC-40 pedig 1,5 százalékos pluszban zárt a napot, az emelkedés hátterében elsősorban az élelmiszerpiaci részvények álltak. A szektor iránti érdeklődést az indította el, hogy a Kraft bejelentette, 16,7 milliárd dollárért felvásárolná a brit Cadbury-t, ám az egyelőre nem hajlik a megegyezésre. A csokigyártó jegyzése közel 40 százalékkal, 2007 nyara óta nem látott szintekre ugrott a hírre. Az élelmiszeripar javuló kilátásait a Cadbury magabiztosságán túl az Associated British Food jelentése is alátámasztotta - a társaság javított éves eredmény előrejelzésén, amit a befektetők is jó néven vettek, több mint 4 százalékkal hajtva fel a részvény árfolyamát. Londonban az Unilever, Párizsban a Danone is profitált a szektor kedvezőbb megítéléséből. A tőzsdenap a bankoknak és a bányaipari cégeknek is kedvezett; utóbbiak a fémek árupiaci jegyzésének emelkedésével váltak egyre keresettebbé, de a szektor iránti érdeklődést továbbra is növelte az Xstrata harca a Lonmin megszerzéséért, előbbiek a G-20-ak londoni találkozójának üzenetére - miszerint a kormányzati ösztönzések várhatóan tovább folytatódnak - drágultak. Az olajipari cégek iránti érdeklődés is tetőzni látszik az OPEC őszi ülése előtt; a legnagyobb kitermelő országok az előrejelzés szerint a jelenlegi szinten tartanák a kitermelést, s ezt a befektetők pozitív hírként értékelik, hiszen a könnyűolaj árupiaci jegyzését újra 68 dollár fölé tornászták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!