A Fed újabb mennyiségi könnyítésének szerdai bejelentése és az emiatt gyengülő dollár erős hátszelet adott a tengerentúli részvénypiacoknak. A vezető mutatók erős emelkedéssel kezdték a csütörtöki kereskedést és masszív nyereségüket a nap végéig meg is őrizték. 

Az újabb 600 milliárd dolláros pénzpumpa a Dow Jones Ipari Átlagot a Lehman Brothers összeomlása előtti szint közelébe repítette, így a Dow közel 2 százalékkal 11 435 ponton, az S&P 500 1,9 százalékkal 1221 ponton, a Nasdaq pedig 1,5 százalékkal 2577 ponton zárt.

A nap közben több makroadatot is napvilágot látott. A vártnál nagyobb mértékben, 20 ezerrel 457 ezerre nőtt a múlt héten első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma az Egyesült Államokban. A washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint azonban éves összehasonlításban 1,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az amerikai termelékenység.

A csütörtöki kereskedésben a legnagyobb erősödést mutató papírok között volt a Caterpillar 3,5 százalékos, a Boeing 2,8 százalékos és a Bank of America 2,8 százalékos emelkedéssel. A DJIA-index portfoliójába tartozó részvények közül egyedül a Pfizer árfolyama csökkent.


 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!