Nem történt drámai lépés az amerikai jegybank részéről azzal, hogy megemelte a bankoknak nyújtott hitelkamatát, illetve a lejáratot 1 napra szűkítette le. Ezzel ugyanis, ahogyan kommentálták is, egyszerűen csak a normális mederbe kezdenek visszatérni - reagált a Napi Gazdaságnak az amerikai jegybank csütörtök esti lépésére Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

Az amerikai piacok első reakciója ugyan a pánik volt a kamatemelés szóra, mostanra azonban már normalizálódott a helyzet - mondta Blahó, aki szerint nincs is ok a pánikra, hiszen ez a lépés nem jelenti azt, hogy automatikusan követi majd az irányadó kamat emelése is. Ez ugyanis az utolsó lépése lesz a Fednek, ahogyan azt hangoztatják is - teszi hozzá az elemző.

A bankoknak nyújtott hitelek lejáratának a meghosszabbítását a Lehman csődje után határozták el, amikor 90 napra növelték a lejáratot, ezt egyszer már 28 napra leszűkítették, amit most tovább vágtak 1 napra. Ez azonban önmagában biztosan nem lett volna hír, csak a kamatemelés borzolta fel a kedélyeket. Az amerikai bankok számára azonban ez nem jelent igazi szigorítást, hiszen a most már jelentősen pénzeken ülő intézetek igénybe sem vették ezt a lehetőséget - mondta Blahó Levente.

A Fed mindenkit meglepett, amikor csütörtökön az amerikai piacok zárása után fél órával három év után megemelte a diszkont rátáját - emeli ki gyorsreagálásában a Cashline is. Ugyanakkor a Raiffeisen elemzőjével egyetértve azt is aláhúzza a kommentár, hogy ennek a csatornának békeidőkben nulla a szerepe - a válság tüneti enyhülésével tehát a diszkont ráta szerepe is csökkent. (2008 októberében még 110 milliárd dollárnyi hitelt vettek igénybe ezen az úton a bankok, egy évvel később azonban az állomány már csak 50 milliárd dollár volt, jelenleg pedig alig 10 milliárd dollárról van szó, ami már elenyészőnek számít.)
Az, hogy a mostani lépés mégis komolyabb hatást gyakorolta a piacokra, meglepő időzítésnek tudható be, ilyen korai emelésre ugyanis senki nem számított.

A jelenlegi lépés azonban további egyértelmű jelzés abba az irányba, hogy a Fed csökkenti a saját pénzteremtési akcióját. (Az állampapír-vásárlási, kereskedelmi hitelpapír és kölcsönprogram február 1-jén lejárt, a jelzálogpiaci pénzpumpa pedig március végén áll le.) A piacon lévő pénzmennyiség március végétől így gyakorlatilag csak a nagy intézményei
szereplőkön múlik - hívja fel a figyelmet Cashline.

Ezzel szemben azonban azt is látni kell, hogy ez még nem determinál semmit, a nagy szereplőknek ugyanis továbbra is megvan a lehetősége olcsó forráshoz jutni. Az euró vagy a jen ugyanis egyaránt szinte ingyen áll rendelkezésre, és a dollár sem drágult eszeveszetten. A játék tehát nem biztos, hogy véget ér, de bonyolódik, így a pszichológia egyre nagyobb szerepet kap. A Cashline szerint a félelem árnyéka közeledik a piac felé, ami előbb-utóbb elnyomja a mohóságot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!